• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Wat is ABS? (17)

Merken
Kleur
Toepassing - gebruik
Eigenschappen
Effect
ABS is een sterke soort 3D printer filament met uitstekende mechanische- en chemische eigenschappen. ABS print gemakkelijk, is goedkoop en in veel kleuren beschikbaar. Er zijn veel varianten van ABS gemaakt zoals ASA en PC+ABS.

Wat is ABS?

 

Naast PLA filament is er een veel sterkere soort 3D printer filament die veel wordt gebruikt, namelijk ABS. Dit is de afkorting van Acrylonitril Butadieen Styreen en dit zijn tevens de 3 ingrediënten van dit filament. Butadieen maakt het filament taai en ook rekbaar. Styreen zorgt voor goede printeigenschappen en Acrylonitril maakt ABS stijf, temperatuurbestendig en zorgt voor een goede  chemische weerstand. De kenmerken van ABS zijn:

  • Hoge impact resistance, krasvastheid
  • Sterk, taai en lange levensduur
  • Chemische weerstand
  • Temperatuurbestendig
  • Goedkoop

Bekijk hier ons aanbod van verschillende ABS filamenten.

 

De nadelen van ABS zijn:

  • Nare geur en giftige dampen tijdens 3D printen. Zorg voor een goede afzuiging/ventilatie
  • Slechte weersbestendigheid, dus ABS-prints alleen voor binnen gebruik geschikt
  • Je hebt een heated bed nodig en soms zelfs een gesloten cabine
  • Grote biologische footprint > NIET biologisch afbreekbaar, olie-residu

 

Door de verhoudingen van ABS te veranderen en additieven toe te voegen, kan je verschillende typen ABS ontwikkelen met specifieke kenmerken of eigenschappen. Wij verkopen naast ABS ook ASA: ASA is een gemodificeerd ABS met een uitstekende UV-bestendigheid en dus uitermate geschikt voor 3D prints voor buitengebruik. Verder is ASA sterker dan ABS en heeft het een mooiere finish.

Check ons aanbod van ASA hier!

 

Verder verkopen we Tenax PC-ABS; een professioneel en glanzend ABS filament met zeer goede mechanische eigenschappen en gecertificeerd voor automotive toepassingen.

Bestel hier Tenax PC-ABS

 

 

Tips voor het 3D printen met ABS

 

De ideale nozzle temperatuur voor ABS ligt tussen 220 – 240C. Als ABS plastic te snel afkoelt, kan het kromtrekken; dit kromtrekken noemen we warping. Printen op een heated bed (80 – 110C) voorkomt warping en de cooling fan mag op een minimum. Wij raden aan om elk filament proefondervindelijk te 3D printen om tot de ideale 3D printer settings te komen; het type nozzle en hotend  beïnvloeden de temperatuur. Door op verschillende snelheden en temperaturen te printen kom je snel tot jouw beste settings. De printtemperatuur is ook sterk afhankelijk van de snelheid; hoe sneller je print, des te hoger de printtemperatuur.

Zorg er altijd voor dat je eerste printlaag perfect is; dit is de basis van jouw 3D print en een goede eerste laag zorgt voor de perfecte print. Stel het printbed in 1e instantie helemaal kaarsrecht af en zorg daarna dat de afstand van de nozzle ten opzichte van het printbed ideaal is.

Bestel hier jouw ideale nozzle. We hebben voor al het allround 3D printen de Apollo-versie; een harde aluminium materiaal met een beschermende coating. Voor gevulde carbon- en metaalgevulde filamenten kan je de Hercules versie bestellen; deze nozzle is van A2 plated gehard staal gemaakt, heeft een betere hittegeleiding dan reguliere hardstalen nozzles, en deze Hercules nozzle is ook weer van de speciale beschermende coating voorzien.

Voor een betere hechting aan het printbed kan je hechtspray (Gravity Spray), een kleefstick zoals Magigoo of kaptontape.

Bestel hier jouw favoriete hechtspray of kleefstick

 

Bestel jouw favoriete kleur ABS plastic- of ideale ASA filament bij Plasticz

 

Lees meer
Fillamentum ABS Transparant, 750 grams (0.75 KG)
€22,50
Fillamentum ABS Metallic Grey, 750 grams, 3D printer filament
€21,00
Fillamentum ABS Natural, 750 grams (0.75 KG)
€19,00
Treed Tenax PC+ABS, professioneel 3D printer filament, 500 gram
€45,00
Fillamentum ASA Grey Blue - technical polymer, 750 grams
€27,00
Fillamentum ASA Metallic Grey - technical polymer, 750 grams
€27,00
Toon 1 - 17 van 17