• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

PLA filament (86)

Merken
Kleur
Toepassing - gebruik
Eigenschappen
Effect
Plasticz PLA Traffic White / Wit, RAL 9016, 1 KG
€19,50
Plasticz PLA Traffic Black / Zwart, RAL 9017, 1 KG filament
€19,50
Fillamentum PLA Wizard's Voodoo - Pearl, 750 gram (0.75 KG)
€32,00
Fillamentum PLA Vertigo Grey, Premium 3D filament, 750 gram
€26,50
Fillamentum PLA Crystal Clear, 750 gram (0.75 KG), 3D Filament
€25,00
ColorFabb LW-PLA natural-volumineus schuimend filament, 750 gram
€44,95
Plasticz PLA Metallic Grey / Grijs, RAL 7045, 1 KG 3D filament
€21,00
HALO Silver Machine-hoog glans 3D filament
€37,99
FILOALFA PLA - random colour changing, 700 gram (0.7 KG)
€21,00
FILOALFA PLA Tiger, RAL 4695, 700 gram (0.7 KG)
€21,00
HALO New Gold Dream-hoog glans 3D filament
€37,99
HALO Dark Matter-Hoog glans 3D filament
€38,99
Fillamentum PLA Vertigo Starlight, premium 3D filament, 750 gram
€26,50
Fillamentum PLA Vertigo Galaxy, premium 3D filament, 750 gram
€26,50
Fillamentum PLA Rapunzel Silver / Zilver, 750 gram (0.75 KG)
€26,50
Toon 1 - 20 van 86

PLA filament

PLA filament is het populairste 3D printer filament van dit moment. Het materiaal is gemakkelijk te printen, heeft geen verwarmd printbed nodig en zorgt voor een glanzend eindresultaat. Wat is dit filament precies en waar komt het vandaan?

Wat is PLA filament?

De afkorting PLA staat voor PolyLactic Acid en dit materiaal wordt vaak gebruik als een alternatief voor plastic. PolyLactic Acid is beschikbaar in verschillende kleuren, maar heeft van nature een doorzichtig uiterlijk. Kleur kan toegevoegd worden door kleurpigmenten aan het materiaal toe te voegen.

PLA wordt gemaakt van zetmeelrijke planten en is een thermoplast. PLA is biologisch afbreekbaar en is afkomstig van bijvoorbeeld mais-planten, suikerriet of suikerbieten. Hierdoor is PLA een milieuvriendelijker materiaal dan bijvoorbeeld ABS, wat wordt vervaardigd uit fossiele brandstoffen. PLA is een sterk en gebruiksvriendelijk materiaal.

Doordat PLA een milieu- en gebruiksvriendelijk materiaal is het een populaire keuze onder gebruikers van 3D-printers. PLA filament is ook zonder een verwarmd printbed uitstekend te 3D-printen. Dit filament is in staat om te printen met relatief hoge printsnelheden en daarnaast kunnen er strakkere lagen mee worden geprint dan bijvoorbeeld bij ABS-materiaal het geval is. Voor een optimaal eindresultaat dien je te printen met een temperatuur tussen de 180 en 230 graden Celsius.

De eigenschappen

 • Eenvoudig en relatief snel printmateriaal
 • Veelzijdig in het gebruik
 • Relatief goedkoop
 • Geen verwarmd printbed vereist
 • Lage print-temperatuur
 • Beschikt over een gemiddelde slagsterkte
 • Hittebestendig tot 55 graden Celsius

Hoe wordt het materiaal gemaakt?

PLA wordt vervaardigd uit transparante granulaat korrels. De korrels worden vermengd met kleurpigmenten en daarnaast worden er verschillende materialen toegevoegd om het materiaal te optimaliseren. Na deze toevoegingen wordt het PLA gedroogd bij een temperatuur van tussen de 60 en 80 graden Celsius. Uiteindelijk wordt het PLA-materiaal in een extruder geplaatst wat het materiaal verwarmt, mixt en extrudeert tot het gewenste PLA filament. Als afsluiting wordt het filament gekoeld en rondom een spoel gewikkeld.

Wat zijn de voordelen van dit materiaal?

Nu je wat meer weet over dit materiaal vraag je je waarschijnlijk af wat de voordelen zijn van het materiaal. Hieronder zetten wij de belangrijkste voordelen even voor je op een rijtje:

 • Laat geen vervelende geur achter tijdens het printen
 • PLA filament is makkelijk in model te brengen
 • Het materiaal trekt niet krom
 • Geen verwarmd printbed vereist
 • Hecht zich makkelijk aan verschillende oppervlaktes

Wat zijn de nadelen van dit materiaal

Helaas heeft geen enkel materiaal alleen maar voordelen en er kleven dan ook een aantal nadelen vast aan het gebruik van dit materiaal. Deze nadelen zijn echter niet heel ernstig te noemen, maar toch willen we je hiervan op de hoogte stellen. Enkele nadelen van PLA filament zijn als volgt:

 • PLA kan afbreken, doordat het vocht aantrekt
 • PLA is een hard, maar bros materiaal
 • PLA is minder geschikt voor toepassingen in de buurt van warmte.
 • PLA wordt zacht boven de 55°C

Het gemakkelijkste materiaal voor 3D-printen

Het kwam al even naar voren, maar onder alle verschillende grondstoffen voor 3D-printen is PLA filament het meest gebruikte materiaal ter wereld. Dit filament wordt dan ook gebruikt door allerlei verschillende organisaties, van kleine tot grote organisaties. Wij raden consumenten en bedrijven die voor het eerst beginnen met 3D-printen aan om te beginnen met dit materiaal. PLA is eenvoudig in gebruik en daarnaast bevat dit materiaal geen schadelijke stoffen. Gebruikers kunnen dus in principe zonder zorgen hun eerste stappen zetten op het gebied van 3D-printen.

Heb je behoefte aan meer informatie of ben je benieuwd naar alle mogelijkheden van PLA? Dan is het uiteraard mogelijk om contact met ons op te nemen. Wij voorzien je graag van advies op maat over PLA filament.