• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

PLA filament (108)

Merken
Kleur
Toepassing - gebruik
Eigenschappen
Effect
Plasticz PLA FLEX semi-flexibel filament, 0.5 KG, Traffic Black/zwart Mat
€22,27 excl. BTW
€26,95 incl. BTW
FILOALFA PLA Azur Water, Pantone 3248, 700 gram (0.7 KG)
€17,36 excl. BTW
€21,00 incl. BTW
Fillamentum PLA Wizard's Voodoo - Pearl, 750 gram (0.75 KG)
€26,45 excl. BTW
€32,00 incl. BTW
Fillamentum PLA Crystal Clear-"Kiwi Green", 750 gram (0.75 KG)
€21,49 excl. BTW
€26,00 incl. BTW
Plasticz PLA Traffic Black / Zwart, RAL 9017, 1 KG filament
€16,12 excl. BTW
€19,50 incl. BTW
Fillamentum PLA Crystal Clear-"Amethyst Purple", 750 gram (0.75 KG)
€21,49 excl. BTW
€26,00 incl. BTW
Plasticz PLA Traffic White / Wit, RAL 9016, 1 KG filament
€16,12 excl. BTW
€19,50 incl. BTW
Fillamentum PLA Crystal Clear-"Tangerine Orange", 750 gram (0.75 KG)
€21,49 excl. BTW
€26,00 incl. BTW
FILOALFA PLA Terracotta Matt, Pantone 1595, 700 gram (0.7 KG)
€17,36 excl. BTW
€21,00 incl. BTW
Plasticz PLA Metallic Grey / Grijs, RAL 7045, 1 KG 3D filament
€17,36 excl. BTW
€21,00 incl. BTW
HALO Mat Zwart / Matte Black 3D printer filament - "Black Hole Sun", 700 gram
€26,86 excl. BTW
€32,50 incl. BTW
Fillamentum PLA Traffic Black/zwart-RAL 9017, 750 gram 3D filament
€17,36 excl. BTW
€21,00 incl. BTW
Polymaker PolyLite™ PLA True Black/zwart, RAL 9005, 1.000 gram (1 KG) Jam Free 3D filament
€24,75 excl. BTW
€29,95 incl. BTW
HALO Silver Machine-hoog glans 3D filament, 700 grams
€31,40 excl. BTW
€37,99 incl. BTW
Fillamentum PLA Light Ivory/ivoor, RAL 1015 - Pantone 726, 750 gram (0.75 KG)
€17,36 excl. BTW
€21,00 incl. BTW
Polymaker PolyMax™ PLA zwart/True Black, RAL 9005, 750 gram (0.75 KG)
€37,15 excl. BTW
€44,95 incl. BTW
Fillamentum PLA Crystal Clear-"Iceland Blue", 750 gram (0.75 KG)
€21,49 excl. BTW
€26,00 incl. BTW
FILOALFA PLA Pink Fluo, Pantone 812, 700 gram (0.7 KG)
€17,36 excl. BTW
€21,00 incl. BTW
HALO New Gold Dream-hoog glans 3D filament, 700 gram
€31,40 excl. BTW
€37,99 incl. BTW
Fillamentum PLA Vertigo Grey, Premium 3D filament, 750 gram
€21,90 excl. BTW
€26,50 incl. BTW
Toon 1 - 20 van 108

PLA filament

PLA filament is het populairste 3D printer filament van dit moment. Het materiaal is gemakkelijk te printen, heeft geen verwarmd printbed nodig en zorgt voor een glanzend eindresultaat. Wat is dit filament precies en waar komt het vandaan?

Wat is PLA filament?

De afkorting PLA staat voor PolyLactic Acid en dit materiaal wordt vaak gebruik als een alternatief voor plastic. PolyLactic Acid is beschikbaar in verschillende kleuren, maar heeft van nature een doorzichtig uiterlijk. Kleur kan toegevoegd worden door kleurpigmenten aan het materiaal toe te voegen.

PLA wordt gemaakt van zetmeelrijke planten en is een thermoplast. PLA is biologisch afbreekbaar en is afkomstig van bijvoorbeeld mais-planten, suikerriet of suikerbieten. Hierdoor is PLA een milieuvriendelijker materiaal dan bijvoorbeeld ABS, wat wordt vervaardigd uit fossiele brandstoffen. PLA is een sterk en gebruiksvriendelijk materiaal.

Doordat PLA een milieu- en gebruiksvriendelijk materiaal is het een populaire keuze onder gebruikers van 3D-printers. PLA filament is ook zonder een verwarmd printbed uitstekend te 3D-printen. Dit filament is in staat om te printen met relatief hoge printsnelheden en daarnaast kunnen er strakkere lagen mee worden geprint dan bijvoorbeeld bij ABS-materiaal het geval is. Voor een optimaal eindresultaat dien je te printen met een temperatuur tussen de 180 en 230 graden Celsius.

De eigenschappen

 • Eenvoudig en relatief snel printmateriaal
 • Veelzijdig in het gebruik
 • Relatief goedkoop
 • Geen verwarmd printbed vereist
 • Lage print-temperatuur
 • Beschikt over een gemiddelde slagsterkte
 • Hittebestendig tot 55 graden Celsius

Hoe wordt het materiaal gemaakt?

PLA wordt vervaardigd uit transparante granulaat korrels. De korrels worden vermengd met kleurpigmenten en daarnaast worden er verschillende materialen toegevoegd om het materiaal te optimaliseren. Na deze toevoegingen wordt het PLA gedroogd bij een temperatuur van tussen de 60 en 80 graden Celsius. Uiteindelijk wordt het PLA-materiaal in een extruder geplaatst wat het materiaal verwarmt, mixt en extrudeert tot het gewenste PLA filament. Als afsluiting wordt het filament gekoeld en rondom een spoel gewikkeld.

Wat zijn de voordelen van dit materiaal?

Nu je wat meer weet over dit materiaal vraag je je waarschijnlijk af wat de voordelen zijn van het materiaal. Hieronder zetten wij de belangrijkste voordelen even voor je op een rijtje:

 • Laat geen vervelende geur achter tijdens het printen
 • PLA filament is makkelijk in model te brengen
 • Het materiaal trekt niet krom
 • Geen verwarmd printbed vereist
 • Hecht zich makkelijk aan verschillende oppervlaktes

Wat zijn de nadelen van dit materiaal

Helaas heeft geen enkel materiaal alleen maar voordelen en er kleven dan ook een aantal nadelen vast aan het gebruik van dit materiaal. Deze nadelen zijn echter niet heel ernstig te noemen, maar toch willen we je hiervan op de hoogte stellen. Enkele nadelen van PLA filament zijn als volgt:

 • PLA kan afbreken, doordat het vocht aantrekt
 • PLA is een hard, maar bros materiaal
 • PLA is minder geschikt voor toepassingen in de buurt van warmte.
 • PLA wordt zacht boven de 55°C

Het gemakkelijkste materiaal voor 3D-printen

Het kwam al even naar voren, maar onder alle verschillende grondstoffen voor 3D-printen is PLA filament het meest gebruikte materiaal ter wereld. Dit filament wordt dan ook gebruikt door allerlei verschillende organisaties, van kleine tot grote organisaties. Wij raden consumenten en bedrijven die voor het eerst beginnen met 3D-printen aan om te beginnen met dit materiaal. PLA is eenvoudig in gebruik en daarnaast bevat dit materiaal geen schadelijke stoffen. Gebruikers kunnen dus in principe zonder zorgen hun eerste stappen zetten op het gebied van 3D-printen.

Heb je behoefte aan meer informatie of ben je benieuwd naar alle mogelijkheden van PLA? Dan is het uiteraard mogelijk om contact met ons op te nemen. Wij voorzien je graag van advies op maat over PLA filament.

✅ Wat is PLA filament?
PLA filament (PolyLactic Acid/melkzuur) is een duurzame, gebruiksvriendelijke kunststof met een enorm printgemak. PLA is een thermoplast dat erg gemakkelijk print, het is stijf en eenvoudig in gebruik; PLA filament is geschikt om fijne details en overhangende onderdelen op hoge snelheden te 3D-printen, je hebt geen verwarmd printbed nodig, het krimpt nauwelijks en vervormt daarom niet bij afkoeling. Verder komen er geen schadelijke dampen vrij tijdens het 3D-printen met PLA.PLA wordt gemaakt uit het melkzuur van zetmeelrijke planten, zoals maïs, suikerbiet, cassave, graan en suikerriet. Het wordt dus gewonnen uit biologische bronnen en is ook biologisch afbreekbaar. PLA heeft dus een kleine ecologische footprint.

✅ UV-resistant PLA en technisch PLA
Bij Plasticz kan je nu ook UV-bestendig, high temperature PLA bestellen: AlfaPRO. AlfaPRO is ontwikkeld voor 3D-printers die het beste materiaal zoeken in combinatie met het grootste printgemak. De eigenschappen van AlfaPRO:
1: AlfaPRO print als PLA
2: UV- en vochtbestendigheid van ASA
3: mechanische eigenschappen van ABS
4: hittebestending tot 115 °C (ná annealing)

Technisch PLA (PLA PLUS) combineert uitstekende mechanische eigenschappen met het printgemak van PLA. De eigenschappen van technisch PLA:
1: Print als regulier PLA
2: Harder, betere mechanische weerstand en trekweerstand dan ABS
3: Betere hitte-weerstand (na annealing)
4: recyclebaar, biologisch afbreekbaar en vrij van styreen en dus niet giftig

✅ 3D-printen met PLA
PLA filament print erg simpel; je hebt geen verwarmd bed nodig, bijna elke ondergrond is geschikt en door de lage printtemperatuur kan je op elke 3D-printer PLA verwerken. PLA heeft een hoge glans, een relatief lage printtijd door de hoge snelheden en geeft geen schadelijke dampen tijdens het printen. Met PLA kan je erg nauwkeurig 3D-printen en vaak wordt PLA gebruikt voor decoratieve prints. De printtemperatuur ligt ergens tussen de 180 - 230°C en zoals gezegd is een verwarmd printbed niet noodzakelijk. Hierdoor is de meest simpele 3D-printer (zonder verwarmd bed) geschikt voor PLA.

✅ Waarom PLA bij Plasticz bestellen?
Bij Plasticz hebben we het grootste assortiment in PLA-kleuren, de meest uiteenlopende soorten PLA en de gaafste effecten gecombineerd in onze shop. Voor bijna elke toepassing heeft Plasticz het juiste materiaal, de beste kleur en de mooiste glitter- of glans. Daarbij hebben we de beste prijs-kwaliteit verhouding en breedste toepassingen in onze shop opgenomen. Verder bieden we de beste nozzles en accessoires voor het 3D-printen met PLA. Unieke PLA filamenten zoals HALO, Fillamentum, Plasticz, FiloAlfa, TREED en Polymaker zorgen voor het meest complete collectie en de maximale keuze in PLA filamenten.