• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Filament

Filament

Net als bij een ‘gewone’ printer het geval is, heeft een 3D-printer grondstoffen nodig om te kunnen printen. Een filament is de grondstof van deze printer en dit zijn als het ware de ‘cartridges’ die het 3D-printen mogelijk maken. Het is belangrijk om te weten welk materiaal geschikt is voor jouw specifieke 3D-printer. Waar let je op bij de filamentkeuze en wat is er zo kenmerkend aan een bepaalde soort?

De meest gebruikte filament materialen

Voor 3D-printen heb je twee fysieke onderdelen nodig, namelijk: een 3D printer en een grondstof voor de 3D-printer: filament. Er zijn verschillende filamenten verkrijgbaar, maar de meest gebruikte materialen zijn ABS, PLA en PETG. De filamenten verschillen van elkaar op het gebied van nozzle-temperatuur, nozzle-diameter en of er wel of geen verwarmd printbed vereist is. PLA is een stabiele kunststof waarbij men weinig last van krimp heeft. Daarnaast is dit materiaal biologisch afbreekbaar en daardoor vriendelijk voor het milieu. ABS is sterker, waardoor dit materiaal te schuren en te polijsten is.

De verschillen tussen PLA en ABS

PLA en ABS filament zijn één van de meest gebruikte materialen wanneer het op 3D-printen aankomt. Ondanks dat deze materialen beide veel gebruikt worden verschillen ze onderling wel wat van elkaar. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen voor je onder elkaar.

  • In tegenstelling tot ABS is PLA biologisch afbreekbaar
  • ABS is een stuk flexibeler dan PLA en zal minder snel breken
  • De levensduur van ABS is langer dan die van PLA
  • Tijdens het printen van PLA komen er geen onaangename of schadelijke geuren vrij.
  • Afdrukken op basis van PLA bevatten meer glans en detail dan ABS afdrukken.
  • ABS dient op een warm printbed afgedrukt te worden. Dit is bij PLA niet het geval.

Gebruik maken van het juiste materiaal en temperatuur

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos wanneer het aankomt op 3D-printen, mits je echter gebruik maakt van het juiste materiaal. Wanneer je gebruik wilt maken van PLA adviseren wij om te printen met een temperatuur van tussen de 190 en 210 graden Celsius. Wanneer je gebruik maakt van ABS dien je te printen met een temperatuur van tussen de 220 en 240 graden Celsius in combinatie met een verwarmd printbed van tussen de 80 en 100 graden Celsius. PETG kan het beste geprint worden bij een temperatuur van tussen de 230 en 240 graden Celsius in combinatie met een verwarmd printbed (70-80 graden Celsius). Het is belangrijk om op voorhand na te gaan voor welke materiaal jouw specifieke 3D-printer geschikt is.

In ieder geval kunnen we je verzekeren dat je met de keuze voor deze materialen altijd goed zit. Zowel PLA, PETG of ABS is in staat om afdrukken te maken van hoge kwaliteit. Kies dan ook altijd voor één van deze filamenten wanneer je wilt gaan voor het beste eindresultaat.

De ‘Diameter Tolerantie’

Een filament van hoge kwaliteit heeft in principe weinig tot geen verschil in diameter. Het verschil in diameter wordt ‘Diameter Tolerantie’ genoemd en deze informatie staat vaak aangegeven bij de productinformatie. Bij filamenten van mindere kwaliteit kan de diameter nogal eens verschillen en dit kan een nadelige invloed hebben op het eindresultaat. Voorkom dit en kies altijd voor PLA, PETG of ABS filament.

Het bewaren van filament

Filament dient op een zorgvuldige manier bewaard te worden, omdat het mogelijk is dat er vocht in het materiaal kan komen. Het gevolg hiervan is dat er tijdens het printen waterbellen in het materiaal kunnen komen. Tijdens het printen kunnen deze waterbellen exploderen, omdat er een temperatuur van boven de 100 graden Celsius wordt behaald. Dit zorgt uiteindelijk voor een printafdruk van een lagere kwaliteit. Wil je dit niet? Zorg er dan voor dat je de filamenten op de juiste manier bewaart.

Ons advies is om het filament te bewaren in een afgesloten plastic bak. Naast deze plastic bak plaats je een bak met rijst, want rijst is namelijk in staat om vocht op te nemen. Hiernaast is het ook mogelijk om de filamenten ergens op te slaan en het vocht met een airco weg te zuigen.

Heb je behoefte aan meer informatie of ben je benieuwd naar alle mogelijkheden? Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen. Je kunt ons het beste bereiken door te bellen naar +31 33 8442 836 of door te mailen naar [email protected] Wij staan klaar om al je vragen over filament en meer te beantwoorden.