• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

ASA filament (36)

Filament type
Uiterlijke kenmerken
Kleur
Printgemak
Eigenschappen
Duurzaamheid
Extrudr GreenTEC Pro Carbon - 5 KG - Traffic Black RAL 9017-zwart, 3D filament
€250,41 excl. BTW
€303,00 incl. BTW
Spectrum Filaments ASA 275 - Low warping ASA, Silver Star RAL 9007, 1 KG filament
€30,57 excl. BTW
€36,99 incl. BTW
Fillamentum ASA 2,5 kg Traffic Black/zwart, RAL 9017 - technical polymer
€55,00 excl. BTW
€66,55 incl. BTW
Spectrum Filaments ASA 275 - Low warping ASA, Polar White RAL 9003/Wit, 1 KG filament
€30,57 excl. BTW
€36,99 incl. BTW
Spectrum Filaments ASA 275 - Low warping ASA, Traffic Black RAL 9017/zwart, 1 KG filament
€30,57 excl. BTW
€36,99 incl. BTW
Fillamentum ASA Traffic Black, RAL 9017 - technical polymer, 750 grams
€22,73 excl. BTW
€27,50 incl. BTW
ColorFabb LW-ASA natural-volumineus schuimend filament, 650 gram
€37,15 excl. BTW
€44,95 incl. BTW
Fillamentum ASA Traffic White RAL 9016 - technical polymer, 750 grams
€22,31 excl. BTW
€27,00 incl. BTW
Fillamentum ASA Vertigo Grey - technical polymer, 750 gram
€22,31 excl. BTW
€27,00 incl. BTW
Fillamentum ASA Antraciet Grijs / Anthracite Grey - RAL 7016 - technical polymer, 750 gram
€22,31 excl. BTW
€27,00 incl. BTW
Fillamentum LockPAd, 300 x 300 mm, zelfklevend printbed oppervlak
€21,48 excl. BTW
€25,99 incl. BTW
Fillamentum ASA White Aluminium RAL 9006 - technical polymer, 750 grams
€22,73 excl. BTW
€27,50 incl. BTW
Fillamentum ASA Grey Blue - technical polymer, 750 grams
€22,31 excl. BTW
€27,00 incl. BTW
Capricorn Capricorn TL-serie, 1 meter lengte -1.75 mm diameter - PTFE tube
€11,53 excl. BTW
€13,95 incl. BTW
Fillamentum Folie bewaarzak (gripzak) voor filament opslag, hersluitbaar, 290 x 340 mm
€1,24 excl. BTW
€1,50 incl. BTW
Fillamentum ASA Metallic Grey - technical polymer, 750 gram
€22,73 excl. BTW
€27,50 incl. BTW
3DLAC PLUS Spray, 3D printbed hechting, 100 ml
€6,20 excl. BTW
€7,50 incl. BTW
Fillamentum ASA Traffic Yellow, RAL 1023 - technical polymer, 750 grams
€22,73 excl. BTW
€27,50 incl. BTW
Fillamentum ASA Sky Blue, RAL 5015 - technical polymer, 750 grams
€22,73 excl. BTW
€27,50 incl. BTW
Fillamentum ASA Green Grass, RAL 6010 - technical polymer, 750 grams
€22,73 excl. BTW
€27,50 incl. BTW
Toon 1 - 20 van 36

ASA filament

De afkorting ‘ASA’ van ASA filament staat voor acrylonitril styreenacrylaat en dit is een thermoplastisch materiaal met een hoge waterbestendigheid, mechanische sterkte en UV-bestendigheid. ASA is een polymeer voor 3D printen. Dit materiaal wordt vaak gebruikt in de auto-industrie, voor prototypes of voor buitentoepassingen. Dit komt doordat het materiaal een hoge bestendigheid en een hoge dimensionale stabiliteit heeft. Printen met dit filament zorgt voor een matte afwerking en daarnaast verkleurt het materiaal niet. Doordat ASA materiaal stevig en duurzaam is kan het gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

Hoe onderscheidt ASA filament zich t.o.v. van andere filamenten?

ASA filament heeft een uitstekende UV-bestendigheid en is daarom bijzonder goed te gebruiken voor buitentoepassingen. Dit komt ook omdat dit materiaal zeer bestendig is tegen weersinvloeden zoals kou en vocht. Wil je met dit materiaal 3D objecten printen die geschikt zijn voor buitengebruik? Dan kunnen wij je verzekeren dat dit zeker mogelijk is. Wat zijn de overige voor- en nadelen van ASA filament?

ASA: Voordelen

ASA materiaal wordt meestal gebruikt als alternatief voor ABS filament, omdat ASA filament opnieuw verwarmd kan worden zonder dat er verval optreedt. ASA materiaal wordt beschouwd als één van de beste materialen voor 3D-printen door de mechanische bestendigheid van het materiaal. Zo kan dit materiaal een hoge mechanische weerstand en is het in staat om langdurig zonlicht op te vangen. Wanneer ABS materiaal gedurende een langere tijd in de zon staat kan het materiaal geelachtig worden. Dit is bij ASA materiaal dus niet het geval. Verder is ASA erg maatvast door de excellente dimesionele eigenschappen.

Door de uitzonderlijke chemische en weerbestendige eigenschappen van het materiaal, inclusief de hoge duurzaamheid is het mogelijk om met ASA geweldige 3D objecten te printen die hun kleur behouden.

ASA: Nadelen

Zijn er dan ook nadelen aan het gebruiken van ASA filament? Helaas zijn er inderdaad wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden tijdens het werken met ASA materiaal. Tijdens het printproces kunnen er namelijk giftige dampen vrijkomen en daarom is het van groot belang dat de ruimte goed geventileerd is tijdens het printen om gezondheidsgevaar te voorkomen. Het beste kan je ASA printen in een enclosure.

Een ander nadeel van ASA materiaal is het in vergelijking met andere filamenten iets duurder is. De biologische afdruk van ASA is een stuk hoger dan bijvoorbeeld PLA. ASA is wel veel duurzamer dan PLA.

Tot slot heeft ASA filament een hoge smelttemperatuur en om die reden is er een hoge extrudertemperatuur vereist. Deze hoge extrudertemperatuur verhoogt het energieverbruik, waardoor door product schadelijker voor het milieu is.

Printen met ASA filament: De instellingen

Het is belangrijk om tijdens het printen met ASA filament de goede instellingen te gebruiken. De algemene printinstellingen van ASA filament vereisen dat de nozzletemperatuur wordt ingesteld tussen de 240 en de 260 graden Celsius. De gemiddelde printsnelheid dient te worden ingesteld tussen de 20 tot 30 mm per seconde. De temperatuur van het printbed moet ingesteld worden tussen de 90 en de 110 graden Celsius. Zorg daarnaast voor de volgende printinstellingen:

  • Verwarm het printbed tot 100 graden Celcius; de eerste printlaag moet namelijk aan het printbed blijven plakken.
  • Zorg voor een printbed dat waterpas is.
  • Schakel de ventilator tijdens het printen uit. ASA houdt niet van tocht en zal snel splijten bij een windvlaag
  • De printtemperatuur dient te worden ingesteld in overeenstemming met de specificaties van de fabrikant.
  • Gebruik maken van een besloten behuizing (enclosure) wordt aangeraden.

Tips voor het printen van ASA

Voor mensen met weinig ervaring op het gebied van 3D-printen met ASA filament kan het lastig zijn om een goed eindresultaat te behalen. Wij willen beginners een aantal tips meegeven, zodat ook zij mooie en succesvolle ASA afdrukken kunnen realiseren.

De eerste tip die wij gebruikers willen meegeven is om tocht te vermijden. ASA filament is gevoelig voor plotselinge temperatuursveranderingen tijdens het 3D printen. Mocht er tocht optreden tijdens het printen kan dit het eindresultaat negatief beïnvloeden. Zorg er daarom altijd voor dat je ASA filament print in een gesloten behuizing (enclosure) of een tochtvrije ruimte.

Ook het gebruik van hechtspray of Kapton-tape kan worden aangeraden om de hechting van de eerste laag aan het printbed te verbeteren.

Men kan gebruik maken van een cooling fan om ervoor te zorgen dat het materiaal goed kan stollen en de oppervlakte niet oververhit raakt. Gebruik de koel ventilator altijd op de laagst mogelijke stand. Op deze manier worden er geen plotselinge temperatuurveranderingen veroorzaakt. Temperatuursverandering kunnen leiden tot barsten en warping in de print.

Als laatste tip raden wij gebruikers aan om gebruik te maken van HiPS als ondersteunend materiaal. Aangezien ASA een zeer veelzijdige filament is, zijn er gevallen waarin het nodig is om een ondersteunend materiaal, zoals HiPS te gebruiken.

Behoefte aan meer informatie?

Wanneer je behoefte hebt aan meer informatie is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen. Contact opnemen kan je het beste doen door te bellen naar +31 33 844 28 36 of door een e-mail te sturen naar [email protected]. Wij staan klaar om je vragen over ASA filament te beantwoorden.

✅ Wat is filament?
Filament is een dun plastic draad waarmee een 3D-printer een ruimtelijk object 3D-print. Filament is dus de “toner” of de “inkt” van een 3D printer. Filament is een thermoplast; dit is een kunststof die zacht wordt als het verhit wordt. In de verhitte printkop smelt het filament en wordt door een fijn uiteinde, de nozzle, op een platform laag-voor-laag geprint en opgebouwd tot 3D object. Filament voor 3D-printen is in 2 diameters beschikbaar: 1.75 mm en 2.85 mm. Het filament is om een ronde spoel gewikkeld, vaak in een hersluitbare sealbag, die in of aan de 3D-printer wordt bevestigd. Bewaar je filament altijd op kamertemperatuur op een droge plek, afgesloten van vocht in een sealbag of een plastic container.

✅ Wat kan je met filament?
Met 3D printer filament ben je in staat om met een 3D-printer ruimtelijke objecten te kunnen printen. 3D-printen met filament is een techniek die FDM (Fused Deposition Modeling) of FFF (Fused Filament Fabrication) wordt genoemd. Bij FDM 3D printen wordt een 3D-object opgebouwd uit meerdere lagen die op elkaar worden geprint op een printplatform. Bij technieken, zoals fresen, wordt er juist materiaal verwijderd. Filament is er in vele soorten plastic met ieder zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen. Welke soort- of type filament je gebruikt, hangt af van de toepassing van jouw geprinte gebruiksvoorwerp. Maar ook de specificaties van jouw 3D-printer bepalen welk filament jij kan printen.

✅ Filament soorten
3D printer filament is er in veel verschillende soorten; de keuze van het filament bepaal je door je af te vragen waar je het 3D-object voor gaat gebruiken en aan welke eisen de 3D-print moet voldoen; moet het voorwerp geschikt zijn voor buitengebruik, of is je print een sierobject? Moet je 3D-print bikkelhard zijn of juist elastisch? En is het filament geschikt voor gedetailleerde prints? En is het filament geschikt voor het printen van overhangende delen? Heel grof gezegd delen we filamenten in 3 categorieën in: filament voor hobbymatige toepassingen, technische filamenten voor functionele onderdelen en flexibele filamenten.

✅ Waarom bestellen bij Plasticz?
1: Bij Plasticz hebben we een betaalbaar en compleet assortiment samengesteld uit de collecties van diverse top-fabrikanten. Bestel je vóór 16:00 uur? Dan ontvang je (binnen NL via PostNL) jouw filamenten de volgende dag in huis.
2: Plasticz PLA en PETG zijn filamenten met de beste prijs-kwaliteit verhouding; goedkoop en kwalitatief hoogwaardig.
3: Plasticz heeft een unieke kleurvariatie in PLA filamenten
4: Plasticz biedt ook functionele, technische en soms UV-bestendige technische PLA filamenten zoals AlfaPlus, AlfaPRO en PolyMax PLA.
5: Verder biedt Plasticz een ruim assortiment technische filamenten die goed printbaar zijn. We kunnen u adviseren in uw keuze voor een bepaald type filament.
6: Verder houden we zoveel mogelijk rekening met het milieu door verpakkingsdozen zoveel mogelijk te hergebruiken, recyclebare en biologisch afbreekbare filamenten te promoten.