Is PLA bestand tegen water?

  • Geplaatst op
  • Door Plasticz
Is PLA bestand tegen water?

3D-printen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Van hobbyisten en kunstenaars tot grote industriële bedrijven, velen hebben de technologie omarmd om unieke objecten te maken. Een van de meest gebruikte filamenten voor 3D-printen is Polylactic Acid (PLA). Maar hoe gedraagt dit biologisch afbreekbare materiaal zich wanneer het in contact komt met water? Is PLA-filament echt bestand tegen water? In dit artikel duiken we diep in de materie.

Wat is PLA?

PLA is een bioplastic dat wordt vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen zoals maïs of suikerriet. Het is bekend om zijn milieuvriendelijkheid, omdat het biologisch afbreekbaar en composteerbaar is onder bepaalde omstandigheden. Daarnaast is het relatief eenvoudig te printen, waardoor het een populaire keuze is voor 3D-printen.

Waterbestendigheid van PLA

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat omdat PLA filament biologisch afbreekbaar is, het niet bestand is tegen water. Dat is echter een misvatting. Wanneer een vers geprint PLA-object in aanraking komt met water, zal het niet direct oplossen of uit elkaar vallen. Onder normale omstandigheden (zoals kortstondige blootstelling aan regen of het per ongeluk laten vallen in een plas water) zal een PLA-geprint object geen significante schade oplopen, waardoor je dit filament dus zorgeloos kunt aanschaffen als filamenten voor een 3D printer.

Echter, bij langdurige blootstelling aan water kunnen er veranderingen optreden. Omdat PLA hygroscopisch is, betekent dit dat het water uit de omgeving kan opnemen. Dit kan leiden tot enkele problemen:

  1. Vervorming: Als een PLA-object voor een lange tijd in water ligt, kan het uitzetten of vervormen. Dit is vooral merkbaar bij dunne of fijne onderdelen van een print.
  2. Afbraak: Hoewel het een langzaam proces is, kan PLA na verloop van tijd in water beginnen af te breken. Dit is sneller in warm water of onder direct zonlicht.
  3. Verzwakking: Het opgenomen water kan ervoor zorgen dat de mechanische eigenschappen van het PLA-materiaal verminderen, waardoor het fragieler wordt.

Beschermen van PLA tegen water

Als je wilt dat je PLA-geprinte objecten waterbestendiger zijn, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen:

  1. Afdichten: Er zijn verschillende soorten afdichtingsmiddelen op de markt die PLA-objecten kunnen beschermen tegen water. Door een object af te dichten, wordt voorkomen dat water direct in contact komt met het PLA, waardoor het risico op vervorming en afbraak wordt verminderd.
  2. Kies voor gemodificeerde PLA-typen: Er zijn varianten van PLA op de markt die gemodificeerd zijn om beter bestand te zijn tegen water. Hoewel ze misschien niet 100% waterdicht zijn, bieden ze zeker meer weerstand tegen de effecten van water dan standaard PLA.
  3. Opslag: Als je weet dat een PLA-object in contact kan komen met water, bewaar het dan op een droge plaats wanneer het niet in gebruik is.

Conclusie

Hoewel PLA-filament enige weerstand biedt tegen water, is het niet volledig waterdicht. Kortstondige blootstelling aan water zal waarschijnlijk geen schade veroorzaken, maar langdurige blootstelling kan leiden tot vervorming, verzwakking en uiteindelijk afbraak. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om je PLA-geprinte objecten te beschermen en hun levensduur in vochtige omstandigheden te verlengen.