Hoe warm mag PLA worden?

  • Geplaatst op
  • Door Plasticz
Hoe warm mag PLA worden?

Polylactic acid, beter bekend als PLA, is een veelgebruikte thermoplastische polymeer die wordt geprezen om zijn biologische afbreekbaarheid en milieuvriendelijke eigenschappen. PLA is een populair materiaal in de wereld van 3D-printen en wordt vaak gebruikt voor het maken van verschillende objecten, van prototypes tot kunstwerken. Maar hoe warm mag PLA eigenlijk worden voordat het zijn eigenschappen verliest of zelfs smelt? In dit blogartikel duiken we dieper in op de thermische eigenschappen van PLA en beantwoorden we deze belangrijke vraag.

De smelttemperatuur van PLA

PLA is een thermoplastisch polymeer, wat betekent dat het kan worden verzacht en omgevormd wanneer het wordt verwarmd en weer stolt wanneer het afkoelt. De smelttemperatuur van PLA ligt typisch tussen de 160 en 180 graden Celsius (320-356 graden Fahrenheit). Dit betekent dat PLA begint te smelten en zijn stijfheid verliest bij deze temperaturen.

Wanneer PLA wordt blootgesteld aan temperaturen boven de smelttemperatuur, zal het materiaal verder verzachten en mogelijk zelfs volledig smelten, afhankelijk van de duur van de blootstelling en de temperatuur. Dit kan resulteren in vervorming van het object dat is gemaakt van PLA en het kan ook de 3D-printer beschadigen. Bij Plasticz vertellen we je graag meer.

De glasovergangstemperatuur van PLA

Naast de smelttemperatuur hebben PLA filamenten ook een andere belangrijke thermische eigenschap, namelijk de glasovergangstemperatuur (Tg). De glasovergangstemperatuur is de temperatuur waarbij het polymeer van een harde, brosse toestand overgaat in een zachtere, rubberachtige toestand. Voor PLA ligt de glasovergangstemperatuur meestal rond de 60-65 graden Celsius (140-149 graden Fahrenheit).

Het is belangrijk op te merken dat PLA bij temperaturen rond de glasovergangstemperatuur nog steeds stevig kan aanvoelen, maar het zal minder stijf en bros zijn dan bij lagere temperaturen. Daarom is het van cruciaal belang om de glasovergangstemperatuur te kennen wanneer je PLA-objecten ontwerpt voor toepassingen waarbij ze aan verhoogde temperaturen worden blootgesteld.

Hoe warm mag PLA worden?

Nu we weten wat de smelttemperatuur en de glasovergangstemperatuur van PLA zijn, kunnen we bepalen hoe warm PLA mag worden in verschillende toepassingen.

3D-printen met PLA:

Bij het 3D-printen met PLA moet de printkop of het printbed doorgaans worden verwarmd tot temperaturen tussen 190 en 220 graden Celsius (374-428 graden Fahrenheit). Dit is ruim boven de smelttemperatuur van PLA, maar binnen het bereik van de 3D-printtemperatuur. Het verwarmen van PLA tot deze temperaturen zorgt ervoor dat het materiaal vloeibaar genoeg is om te worden geëxtrudeerd en aan elkaar te hechten tijdens het printproces. Zolang de temperatuur tijdens het printen binnen dit bereik wordt gehouden, zou PLA geen problemen moeten ondervinden.

PLA in de zon:

Als PLA-objecten gedurende lange tijd aan direct zonlicht worden blootgesteld, kunnen ze verwarmd worden tot temperaturen boven de smelttemperatuur. Dit kan leiden tot vervorming of smelten van de objecten. Als je PLA-objecten buitenshuis plaatst, is het belangrijk om ze in de schaduw te houden of te beschermen tegen direct zonlicht.

PLA in huishoudelijke toepassingen:

In huishoudelijke toepassingen is PLA meestal veilig te gebruiken, aangezien de meeste huishoudelijke temperaturen binnen het bereik van PLA liggen. PLA-objecten kunnen echter vervormen als ze in contact komen met hete oppervlakken zoals pannen of ovens. Het is raadzaam om voorzichtig te zijn bij het gebruik van PLA-objecten in de keuken.

Conclusie

PLA is een veelzijdig en populair thermoplastisch polymeer met een smelttemperatuur tussen de 160 en 180 graden Celsius en een glasovergangstemperatuur rond de 60-65 graden Celsius. Bij 3D-printen moet PLA worden verwarmd tot temperaturen binnen het bereik van 190-220 graden Celsius om succesvol te worden geprint. Het is belangrijk om te voorkomen dat PLA-objecten worden blootgesteld aan temperaturen boven hun smelttemperatuur om vervorming of smelten te voorkomen. Over het algemeen is PLA veilig te gebruiken in huishoudelijke toepassingen, maar het moet met zorg worden behandeld in situaties waarbij het aan verhoogde temperaturen wordt blootgesteld. Als je rekening houdt met de thermische eigenschappen van PLA, kun je dit veelzijdige materiaal op een verantwoorde en effectieve manier gebruiken.