Hoe lang blijft filament goed?

 • Geplaatst op
 • Door Plasticz
Hoe lang blijft filament goed?

3D-printen is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid in populariteit, en met goede reden. Het stelt gebruikers in staat om driedimensionale objecten te maken met behulp van verschillende materialen en technologieën. Een van de meest gebruikte materialen in 3D-printen is filament, dat beschikbaar is in verschillende soorten en kleuren. Maar hoe lang blijft 3D-printer filament eigenlijk goed? In dit artikel van Plasticz zullen we onderzoeken welke factoren de houdbaarheid van filament beïnvloeden en hoe je ervoor kunt zorgen dat het filament in optimale staat blijft.

Factoren die de houdbaarheid van 3D-printer filament beïnvloeden

De houdbaarheid van 3D-printer filament kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op hoelang filament van Plasticz goed blijft:

 1. Opslagomstandigheden: Een van de meest cruciale factoren voor de houdbaarheid van filament is de manier waarop het wordt opgeslagen. Filament moet worden bewaard in een droge en koele omgeving, bij voorkeur in een luchtdichte container of zak om vocht en stof buiten te houden. Blootstelling aan vocht kan het filament beschadigen en de printkwaliteit verminderen.
 2. Filamentmateriaal: Het type materiaal waaruit het filament is gemaakt, heeft invloed op hoe lang het goed blijft. Sommige filamenten, zoals PLA (polylactide), hebben de neiging langer houdbaar te zijn dan andere, zoals ABS (acrylonitril-butadieen-styreen). PLA is gevoeliger voor vochtabsorptie en kan sneller degraderen als het niet correct wordt opgeslagen.
 3. Kwaliteit van het filament: De kwaliteit van het filament speelt ook een rol bij de houdbaarheid. Goedkoper filament van lagere kwaliteit kan sneller degraderen dan hoogwaardig filament. Het gebruik van filament van gerenommeerde fabrikanten met goede reputaties kan helpen om de houdbaarheid te verlengen.
 4. Expositie aan UV-licht: Sommige filamenten zijn gevoelig voor UV-licht en kunnen na verloop van tijd verkleuren of broos worden als ze aan direct zonlicht worden blootgesteld. Het is raadzaam om filamenten op te slaan op een plaats waar ze niet worden blootgesteld aan langdurig UV-licht.

Hoe kun je de houdbaarheid van 3D-printer filament verlengen?

Nu we de factoren kennen die van invloed zijn op de houdbaarheid van filament, laten we eens kijken naar enkele stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je filament langer goed blijft:

 1. Opslag in luchtdichte containers: Bewaar je filament in luchtdichte containers of zakken om vocht en stof buiten te houden. Voeg mogelijk ook vochtvangers toe om het vochtgehalte laag te houden.
 2. Gebruik droogmiddelen: Droogmiddelen zoals silicagelzakjes kunnen helpen om vocht uit de opslagomgeving te verwijderen en het filament droog te houden.
 3. Vermijd UV-licht: Bewaar filamenten op een donkere plaats om blootstelling aan UV-licht te voorkomen, vooral als je filamenten met gevoelige kleuren hebt.
 4. Bewaar bij de juiste temperatuur: Houd de opslagtemperatuur binnen de aanbevolen grenzen voor het specifieke filamentmateriaal. Dit kan variëren, maar de meeste filamenten moeten worden bewaard bij een temperatuur tussen 15°C en 30°C.
 5. Controleer regelmatig op tekenen van degradatie: Inspecteer je filament af en toe op tekenen van vochtabsorptie, verkleuring of andere tekenen van degradatie. Als je problemen opmerkt, overweeg dan om het filament te vervangen.

Hoelang 3D-printer filament goed blijft, hangt af van verschillende factoren, waaronder opslagomstandigheden, filamentmateriaal en kwaliteit. Door filament op de juiste manier op te slaan en te onderhouden, kun je de houdbaarheid aanzienlijk verlengen en de printkwaliteit verbeteren. Het is belangrijk om filamenten te kopen van betrouwbare fabrikanten en de aanbevolen opslagrichtlijnen te volgen om de beste resultaten te bereiken bij 3D-printen.