Hoe breekt PLA af?

  • Geplaatst op
  • Door Plasticz
Hoe breekt PLA af?

Polylactide, beter bekend als PLA, is een van de populairste filamenten voor 3D-printen. Eén van de redenen waarom dit materiaal zo geliefd is, is vanwege zijn biologisch afbreekbare eigenschappen. Maar wat betekent dit precies en hoe verloopt het afbraakproces van PLA? In dit artikel duiken we dieper in op de details van dit interessante materiaal.

Wat is PLA?

PLA is een bioplastiek dat gemaakt wordt uit hernieuwbare bronnen, zoals maïszetmeel of suikerriet. Hierdoor onderscheidt het zich van traditionele kunststoffen, die vaak gemaakt worden uit aardolieproducten. Omdat PLA biologisch afbreekbaar is, wordt het vaak gepresenteerd als een milieuvriendelijk alternatief voor andere kunststoffen.

Het afbraakproces

Wanneer we spreken over de biologische afbraak van PLA, is het belangrijk om te begrijpen dat dit proces aanzienlijk verschilt van de conventionele afbraak van plastic. Het afbreken van PLA vereist specifieke omstandigheden, waaronder de aanwezigheid van micro-organismen, vocht en een hogere temperatuur.

  1. Aanwezigheid van micro-organismen: In industriële composteerinstallaties zijn de bacteriën en schimmels in grotere hoeveelheden aanwezig dan in een reguliere composthoop in je tuin. Deze micro-organismen spelen een cruciale rol in het afbraakproces door het PLA-materiaal te 'eten' en om te zetten in water, kooldioxide en biomassa.

  2. Vocht: Water fungeert als een katalysator in het afbraakproces. Zonder voldoende vocht kunnen de micro-organismen hun werk niet goed doen.

  3. Temperatuur: Voor een snellere afbraak is warmte essentieel. In een industriële composteeromgeving wordt PLA doorgaans binnen enkele maanden afgebroken bij temperaturen tussen de 55 en 70°C. In een thuissituatie, waar deze omstandigheden niet aanwezig zijn, kan de afbraak vele jaren duren.

Misverstanden rondom PLA-afbreekbaarheid

Een veelvoorkomend misverstand is dat PLA-filament eenvoudigweg kan worden weggeworpen in de natuur en dat het snel zal vergaan. Dit is niet het geval. Zonder de juiste omstandigheden zal PLA niet snel afbreken. Bovendien, wanneer het wel afbreekt in een niet-gecontroleerde omgeving, kan het schadelijke microplastics vrijgeven, wat schadelijk kan zijn voor dieren en het milieu.

Daarnaast wordt PLA soms verward met oplosbaarheid in water. Biologische afbreekbaarheid betekent niet dat het materiaal oplost in water. In plaats daarvan wordt het afgebroken door micro-organismen in kleinere moleculen.

Duurzaam gebruik van PLA

Hoewel PLA filament kopen zeker voordelen biedt op het gebied van duurzaamheid, is het belangrijk om er verantwoord mee om te gaan. Het beste is om gebruikte PLA-objecten te recyclen of te composteren in faciliteiten die specifiek zijn uitgerust voor dit type materiaal.

Daarnaast is het aan te raden om te zoeken naar kwalitatief hoogwaardig PLA-filament als filament voor een 3D printer. Niet alle PLA is hetzelfde, en sommige soorten kunnen additieven of vulstoffen bevatten die de afbreekbaarheid beïnvloeden.

Conclusie

PLA heeft zichzelf bewezen als een waardevol alternatief voor traditionele kunststoffen, met name vanwege zijn biologisch afbreekbare eigenschappen. Echter, zoals met veel dingen in het leven, is het niet een magische oplossing. Het afbreken van PLA vereist specifieke omstandigheden. Door bewust te zijn van deze nuances en door verantwoordelijk met PLA om te gaan, kunnen we de voordelen van dit materiaal benutten zonder schade toe te brengen aan onze planeet.