Hoe bewaar je filament?

  • Geplaatst op
  • Door Plasticz
Hoe bewaar je filament?

3D-printen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en is nu toegankelijk voor zowel hobbyisten als professionals. Een van de cruciale elementen voor succesvol 3D-printen is het juist bewaren van je 3D-printer filament. Het correct bewaren van filament is essentieel om de kwaliteit van je prints te behouden en onnodige problemen te voorkomen. In dit artikel zullen we enkele tips en tricks bespreken over hoe je je filament op de juiste manier kunt bewaren.

Waarom is de juiste opslag van 3D-printer filament belangrijk?

Voordat we in de details van de opslag duiken, is het belangrijk om te begrijpen waarom het juist bewaren van je 3D-printer filament van cruciaal belang is. 3D-printer filament, of het nu PLA, ABS, PETG, of een ander materiaal is, kan gevoelig zijn voor vocht en temperatuurveranderingen. Onjuiste opslag kan leiden tot problemen zoals:

Vochtabsorptie:

Filament kan vocht uit de lucht opnemen, wat kan leiden tot verstoppingen, slechte hechting tussen lagen en zelfs degradatie van het filament zelf.

Kromtrekken:

Temperatuurschommelingen kunnen ertoe leiden dat filament kromtrekt, wat resulteert in slechte prints en afdrukkwaliteit.

Breuken en barsten:

Filament dat niet goed is opgeslagen, kan fragieler worden en sneller breken tijdens het printen.

Nu we begrijpen waarom de juiste opslag belangrijk is, laten we eens kijken naar enkele tips en tricks van Plasticz om je filament in topconditie te houden.

Bewaar filament in een luchtdichte verpakking

Het is essentieel om je filament in een luchtdichte verpakking te bewaren om vochtopname te voorkomen. De meeste filamentrollen worden geleverd in plastic zakken met een vochtafsluitende strip. Zorg ervoor dat je deze zakken na elk gebruik goed sluit om vocht buiten te houden. Als je filament wordt geleverd zonder een dergelijke verpakking, overweeg dan om herbruikbare vochtabsorberende zakken of containers te gebruiken.

Gebruik vochtabsorberende middelen

Om vochtophoping in je filament te voorkomen, kun je vochtabsorberende middelen zoals silicagelzakjes toevoegen aan de opbergcontainer. Silicagel is effectief in het absorberen van vocht en kan hergebruikt worden nadat je het in de oven hebt gedroogd om het vocht te verwijderen.

Houdt de temperatuur constant

Temperatuurschommelingen kunnen kromtrekken en andere problemen veroorzaken. Bewaar je filament op een plaats waar de temperatuur stabiel is, bij voorkeur rond de 20-25 graden Celsius. Vermijd direct zonlicht en extreme hitte.

Bescherm tegen UV-licht

Sommige filamenten, met name PLA, zijn gevoelig voor UV-licht. Langdurige blootstelling aan zonlicht kan de eigenschappen van het filament aantasten en de kleur doen vervagen. Bewaar je filament daarom op een donkere plaats of in een ondoorzichtige container.

Investeer in een filamentdroger

Als je filament al vochtig is geworden, kan het nuttig zijn om een filamentdroger aan te schaffen. Deze apparaten zijn ontworpen om filament te drogen en te herstellen door het op een gecontroleerde manier te verwarmen.

Gebruik het FIFO-principe

FIFO staat voor "First In, First Out." Dit betekent dat je oudere filamentrollen als eerste moet gebruiken. Hierdoor minimaliseer je de tijd dat je filament aan omgevingsomstandigheden is blootgesteld.

Controleer je filament regelmatig

Controleer je filament op tekenen van vochtschade of andere problemen voordat je het gebruikt. Als je filament er ongezond uitziet, kan het het beste zijn om het te drogen voordat je het in je 3D-printer plaatst.

Het bewaren van je 3D-printer filament op de juiste manier is van cruciaal belang om hoogwaardige prints te krijgen en verspilling van materiaal te voorkomen. Door de bovenstaande tips en tricks te volgen, kun je ervoor zorgen dat je filament in topconditie blijft en dat je 3D-prints succesvol en betrouwbaar zijn.