PLA - Polylactic Acid

PLA - Polylactic Acid

PLA filament is razend populair binnen de 3D printing community; dit polymelkzuur print gemakkelijk en je hebt geen heated bed nodig. PLA (Polylactic Acid) ontstaat door gisting van het zetmeel uit plantenresten en is ook weer tot melkzuur (industrieel) afbreekbaar. PLA is daarom minder belastend voor het milieu door de kleine biologische voetafdruk. PLA is goedkoop en er is een enorme keuze in kleuren, maar ook soorten en varianten. In dit artikel proberen we zoveel mogelijk PLA filamenten te bespreken met de voor- en of nadelen per soort.

PLA is het meest populaire 3D filament door gebruiksgemak, prijs en een ruime keuze

PLA (PolyLactic Acid) is een biologisch afbreekbaar 3D filament, gemaakt van zetmeelrijke planten. PLA filament krimpt nauwelijks en print daarom erg gemakkelijk. PLA is minder belastend voor het milieu dan goedkopere plastics en door de relatief kleine biologische footprint is PLA een serieus alternatief om vervuilende, niet afbreekbare plastics te vervangen.

PLA is het meest gebruikte en verkochte 3D filament in de 3D printing community. Waarom is iedereen zo enthousiast over PLA filament?

De populariteit van dit 3D print filament is goed te verklaren:

 

- Printgemak: PLA print erg gemakkelijk en is bijzonder simpel te gebruiken

- Bij het 3D printen van PLA heb je geen heated bed nodig. Je kan dus op alle 3D printers PLA printen

- Polylactic Acid is bio-filament en wordt gemaakt van planten zoals suikerbiet, suikerriet en mais

- Recycling: PLA 3D filament is biologisch afbreekbaar, composteerbaar en heeft daarom een lage ecologische voetafdruk

- Ruim aanbod: Er zijn veel kleuren beschikbaar

- De prijs: het bijzonder goedkoop

- Variatie: PLA is in veel soorten en toepassingen verkrijgbaar

 

 

In dit artikel vertellen we wát Polylactic Acid eigenlijk is, hoe het wordt gemaakt en welke soorten en toepassingsgebieden er zijn. Daarnaast geven we goede tips waarvoor je bepaalde soorten kan gebruiken en waar je die soorten PLA kan kopen.

 

 

Wat is PLA?

PLA is de afkorting van Polylactic Acid, oftewel melkzuur in de vorm van een thermoplastisch polymeer; een thermoplast is een kunststof dat zacht wordt na verhitting en een polymeer is een (organische) verbinding van soortgelijke moleculen.

Het melkzuur wordt gewonnen uit planten zoals cassave, suikerriet, mais en diverse graansoorten. Polymelkzuur is composteerbaar en daarom volledig circulair. De biologische voetafdruk is nauwelijks van toepassing in vergelijking met 3D filamenten en plastics op basis van petroleumchemicaliën.

PLA filament print erg gemakkelijk en je hebt geen verwarmd bed nodig; daardoor kan je het op vrijwel elke 3D printer printen. Dit 3D filament heeft een mooie glans die als zeer prettig wordt ervaren door de gebruikers.

Een nadeel van PLA is dat het relatief zwak is; het heeft een lage impact resistance. Verder wordt PLA zacht boven 50°C; leg je een 3D print van Polylactic Acid op een zomerse dag op jet dashboard van je auto, dan wordt de print zacht, deformeert en in extreme gevallen smelt het….

 

 

Alle soorten PLA

 

 

Regulier PLA filament

 

Regulier PLA is enkel de polymeren, vermengd met een kleurstof.

Het normale PLA filament print op elke 3D printer op een temperatuur tussen de 185 – 220°C. Een verwarmd bed is niet nodig. Verder heeft dit filament een mooie natuurlijke glans.

PLA geeft geen giftige dampen- en heeft veel koeling nodig tijdens het 3D printen.

Bewaar filament altijd in een donkere, afgesloten, luchtdichte bak of hersluitbare envelop samen met een sillica zakje dat vocht opneemt.

Akiko PLA Rapunzel Silver Plasticz

 

 

 

Glitter – Sparkling PLA

Aan glitter PLA zijn miniscule glinsterende deeltjes toegevoegd die een glitter-effect verzoorzaken. Je kan hier de glitter PLA soorten van Fillamentum bestellen; de Vertigo serie heeft 3 varianten met ieder zijn eigen look en karakter.

 

Thanos in PLA Vertigo Grey Plasticz

 

Het voordeel van ons glitter - of sparkling Polylactic Acid is dat er nauwelijks printlagen zichtbaar zijn bij een enorm groot printgemak. Met de meest normale printer settings ben jij in staat om bijzonder mooie gedetailleerde 3D prints te maken zonder uitzonderlijke trucs uit te moeten halen.

Bestel hier bij Plasticz jouw glitter PLA van Fillamentum:  Vertigo GreyVertigo Galaxy en Vertigo Starlight.

 

PLA Vertigo Starlight Plasticz

 

 

Hout filament – Woodfill - Timberfill

Wood 3D filament is een composiet van regulier PLA gevuld met hout of fijn zaagsel. Woodfill heeft het uiterlijk van hout, de tactiliteit van hout en de geur van hout tijdens het 3D printen.

De basis van deze wooden filled filaments is Polylactic Acid en daarom print het bijna identiek aan PLA filament. Toch is het printen van wood filament niet altijd even gemakkelijk.

Tegenwoordig zijn er erg veel soorten woodfillop de markt. We noemen er een aantal:

 

- Bamboe (Bamboo wood)

- Berken (birch wood)

- Ceder (Cedar wood)

- Kokos (Coconut wood)

- Ebbehout (Ebony wood)

- Olijfhout (Olive wood)

- Pijnboom (Pine wood)

- Kurk (corkfill)

 

 Bij het printen van hout gevulde 3D filamenten moet je op de volgende zaken letten:

- De nozzle diameter moet minimaal 0.5 mm zijn in verband met de houtdeeltjes in het filament. Die kunnen verstoppingen veroorzaken.

- Pas je retraction settings aan! In de slicer Simplify3D zijn handige instellingen die je hierbij helpen. Teveel retractions veroorzaken problemen in de flow en bevorderen verstoppingen.

- Woodfill is zeer gevoelig voor stringing en oozing; pas je printer settings aan.

 

Wil je graag wood PLA proberen? Bestel dan Timberfill bij Plasticz. Er zijn 4 kleuren Timberfill waar je uit kan kiezen: Lightwood Tone, Champagne, Rosewood en Cinnamon.

 

Timberfill wood PLA Plasticz

 

 

HTPLA - High temperature resistant filament

HTPLA is PLA filament met een betere hogere weerstand tegen temperatuur. Waar normaal PLA al bij 50°C en hoger zacht wordt, kunnen HTPLA’s soms wel tegen temperaturen boven de 140°C.

 

Dat geeft HTPLA functionaliteit en een duidelijke toepassing als je onderdelen of objecten maakt die in een hogere omgevingstemperatuur moeten functioneren. Uiteraard zijn er andere 3D filamenten met een hoge weerstand tegen hoge temperaturen, maar vaak hebben die polymeren niet het printgemak van PLA of kunnen die alleen op een dure highend printer geproduceerd worden.

 

Veel HTPLA’s krijgen hun high temperature-eigenschappen pas nadat de 3D prints in een oven worden afgebakken, zoals de HTPLA van Prototpasta. De meeste soorten HTPLA moeten op hoge temperaturen worden geprint. Door kristallisering tijdens het afbakken verandert de temperatuurweerstand. Daarnaast verandert vaak bij het afbakken de dimensie.

 

Heb je interesse in HTPLA? Bij Plasticz kan je Shogun PLA bestellen van Treed filaments; dit hoogwaardige PLA blijft vormvast tot 90°C en print bijzonder gemakkelijk.

 

Shogun PLA hoeft niet te worden behandeld ná het 3D printen, maar is direct klaar voor gebruik. Ook kan je Shogun met de normale printinstellingen van PLA printen en daarom print Shogun dus veel gemakkelijker dan andere HTPLA’s.

 

Shogun PLA HT Plasticz

 

 

 

PLA PLUS

PLA PLUS heeft een verhoogde slagkracht. Deze slagkracht drukken we vaak uit in impact strength en geeft aan hoe sterk een materiaal is.

De impact strength van regulier PLA is rond de 16 J/m. De impact strength van PLUS kan rond de 12.2 (kJ/m2) liggen en dat is aanzienlijk hoger.

PLUS is eigenlijk PLA met betere mechanische eigenschappen dan ABS. PLA PLUS print overigens net zo gemakkelijk als regulier PLA filament.

 

PolyMax PLA PLus Plasticz

 

 

Ben je geïnteresseerd in PLA PLUS? Bestel dan PolyMax bij Plasticz. PolyMax van Polymaker is in verschillende kleuren verkrijgbaar, print bijzonder gemakkelijk en is keihard.

 

 

Metaal

Metal 3D filament is met metaal poeder gevuld PLA. Er bestaan veel varianten van metal en we noemen er een aantal:

 

- Brass (messing)

- Steel (staal)

- Bronze (brons)

- Aluminum (aluminium)

- Copper (koper)

 

Metaal PLA heeft het uiterlijk- en gevoel van metaal door de mix van polymeren met metaalpoeders.

*Gebruik bij het printen van metaal gevuld filament altijd een hardstalen nozzle (bijvoorbeeld de P3-D Hercules nozzle) anders slijt jouw standaard messing nozzle na 1 print van binnen helemaal uit.

Het metaaleffect van metal gevulde 3D filamenten ontstaat vaak pas nadat de 3D print is afgewerkt met schuurpapier, geborsteld of gepolijst is. Zie de onderstaande foto’s voor Bronze filament.

 

PLA Bronze Plasticz

 

PLA Bronze 2 Plasticz

 

 

 

Carbon

Carbon is PLA filament gevuld met carbonvezels. Carbon is licht en hard en zorgt voor een extra stijf en hard object.

Carbonvezels slijten de binnenzijde van je nozzle uit binnen een kleine print; *gebruik bij het printen van PLA Carbon altijd een hardstalen nozzle (bijvoorbeeld de P3-D Hercules nozzle)

De 3D prints van Carbon hebben een matzwarte professionele uitstraling en zijn functioneel door hun weerstand.

 

 

PLA/PHA

PLA/PHA is een mix van Polylactic Acid en polyhydroxyalkanoate (PHA). PHA is ook een bio-polyester zoals PLA, maar is veel minder breekbaar en bros dan PLA. PHA leent zich voor spuitgieten en de eigenschappen van PHA zijn te vergelijken met ABS, PP en PE, maar dan composteerbaar.

PLA/PHA is dan ook sterker, stijver en taaier dan regulier PLA, biologisch afbreekbaar en is dus circulair.

Colorfabb is de bekendste leverancier van PLA/PHA.

 

 

Flexibel PLA

Flexibel PLA is met rubberachtige eigenschappen; het is flexibel en buigzaam door de toevoeging van speciale additieven. Ook dit filament is biologisch afbreekbaar.

Bestel bij Plasticz Treed Kyotoflex: Kyotoflex is waterafstotend flexibel PLA filament, geschikt voor buitengebruik.

PLA flexibel Kyotoflex Plasticz

 

 

Transparant

Transparant filament is uiteraard PLA waar je doorheen kan kijken; dit is natuurlijk alleen mogelijk als er in een enkele laag geprint wordt.

De effecten van transparant zijn origineel en zeker goed toe te passen: denk aan het printen van ogen of objecten die licht moeten doorlaten. Het aantal perimeters, de laagdikte, maar vooral eventuele infill bepalen hoe doorzichtig jouw geprinte object wordt.

 

Ben je nieuwsgierig naar transparant PLA? Wij bieden het meest doorzichtige transparante PLA filamenten aan op de markt: Crystal Clear in 3 kleuren: Natural, Iceland Blue en Smaragd Green.

 

Winter King PLA Crystal Clear Iceland Blue Plasticz

 

PLA Crystal Clear Plasticz

 

 

 

Colour changing 3D filament

Dit is PLA dat van kleur kan veranderen. Dit kan op 2 manieren: Onder invloed van temperatuur of onder invloed van UV-licht.

 

Dit color changing filament is samengesteld uit Polylactic Acid met lichtgevoelige deeltjes.

 

 

Fluorescerend PLA

Dit PLA is gemengd met fluorescerende pigmenten en zijn echt knallende kleuren. Ze geven geen licht in het donker…

Bestel deze knallende kleuren bij Plasticz! We bieden onze Luminous serie aan in 3 kleuren: Luminous Yellow, Luminous Orange en Luminous Green

 

Glow-in-the dark

Aan dit PLA zijn fosfor pigmenten toegevoegd; deze fosfor pigmenten nemen licht op gedurende de dag en geven dit daarna af als het donker is. Dus een echt glow-in-the dark concept.

 

 

Geleidend PLA – conductive PLA

Met dit speciale 3D filament kan je objecten printen die elektriciteit geleiden. Dit komt doordat een soort carbon, genaamd grafiet aan dit PLA is toegevoegd.

Aangezien carbon je nozzle van binnen uit slijt is het raadzaam om een P3-D Hercules nozzle te gebruiken.

Conductive filament kan je bij Prototpasta bestellen.

 

 

Magnetisch PLA - Magnetic PLA

Dit is een mix van PLA en fijn vermalen ijzerpoeder met magnetische eigenschappen; het is dus simpelweg magnetisch.

Bewaar dit magnetische filament op een droge plek om roesten te voorkomen.

 

 

Algen - Algae

Dit duurzame filament bestaat uit PLA en algen. Het is dus groener dan groen, afbreekbaar, duurzaam.

Algen PLA voelt ruw aan en is mat. Je print algen 3D filament op een lagere temperatuur dan regulier polylactic acid, maar toch is algen 3D filament harder dan gangbaar doorsnee PLA.

De algen worden “geoogst” op plaatsen waar algen een bedreiging voor de natuur vormen, er een overmaat van is of waar algen geruimd moeten worden. Dit maakt algen PLA ook een erg nuttig product.