PETG 3D filament

PETG 3D filament

In dit artikel kan je alles vinden over het unieke 3D print filament PETG. Wat is het? Waar wordt PETG voor gebruikt? Hoe wordt PETG filament gemaakt? En wat zijn de voor- en nadelen van PETG filament?

PETG 3D filament

PETG is de afkorting van PolyEthyleen Terefthalaat Glycol en is waarschijnlijk het meest gebruikte plastic in de wereld. Je kent het waarschijnlijk van de doorzichtige plastic flessen.

De unieke eigenschappen van PETG maken een veelzijdig gebruik van dit plastic mogelijk. PETG is duurzaam, recyclebaar, taai en food safe. Daarnaast heeft PETG een enorme slagweerstand en temperatuurweerstand.

PETG is als 3D filament ook nog eens erg gebruiksvriendelijk en relatief simpel te 3D printen. PETG bestaat als 3D print filament relatief nog niet zo lang als PLA en ABS, maar wint snel aan populariteit in de 3D printing community wereldwijd.

PETG 3D filament kenmerkt zich door een groot printgemak in combinatie met veel functionaliteit; dus eigenlijk een kruising  tussen PLA en ABS.

 

 

Wat is PETG eigenlijk?

PETG is het verbeterde product van PET (PolyEthyleenTereftalaat): PET heeft een aantal nadelen die na modificatie tot PETG uitgesloten zijn. Zo kristalliseert PET door trage afkoeling en wordt dan deels ondoorzichtig. Dat kan je voorkomen door dunne onderdelen snel af te laten koelen. Maar bij massieve, dikkere onderdelen kan de warmte niet snel en goed worden afgevoerd. Door aan PET onder andere glycol toe te voegen blijft het tot PETG gemodificeerde PET doorzichtig en heeft het een lagere smelttemperatuur.

PET is een thermoplastisch polyester met een breed toepassingsgebied; PET wordt gebruikt voor bijvoorbeeld plastic flessen, kleding en verpakkingen van etenswaren. PET is namelijk food safe. Zelfs raamdecoratie zoals gordijnen in alle vormen, soorten en maten worden van PET gemaakt.

 

 

Kenmerken van PETG filament:

 • PETG filament is sterk materiaal
 • Groot printgemak
 • Uitstekende laaghechting
 • PETG 3D filament is een combinatie van de positieve eigenschappen van PLA en ABS

 

 

Hoe wordt PETG gemaakt?

PET wordt gemaakt van ruwe aardolie; Tereftaalzuur moet reageren met alcohol Ethyleenglycol, die beide uit de petrochemische industrie worden gewonnen.

Het tereftaalzuur reageert door de ethyleenglycol en het water verdampt. Vervolgens wordt de temperatuur verhoogd en reageert het mengsel onder vacuüm. Het resterende ethyleenglycol verdampt en de PET monomeren verbinden zich tot lange moleculen. Door stoffen toe te voegen die als katalysator werken, wordt het proces versnelt.

Het product wat is ontstaan is een stroperige vloeistof die de “Melt” wordt genoemd. De melt wordt door een soort vergiet gedrukt waardoor lange slierten ontstaan. Afhankelijk van de toepassing van het PET worden de slierten gewonden of afgekoeld en tot granulaatkorrels gehakt.

Zoals reeds gezegd, wordt aan het PET Glycol toegevoegd om tot PETG te komen. Het PETG wordt geëxtrudeerd tot 3D printer filament.

 

 

PETG filament is goed recyclebaar, maar niet biologisch afbreekbaar

 

Hoe werkt het recyclen van PET?

Allereerst wordt het plastic gescheiden van ander afval; daarna wordt het PET versnipperd tot snippers van ongeveer een vierkante centimeter. De snippers worden in een bad ontdaan van papierresten, frisdrank en andere afvalstoffen te verwijderen. Tijdens dit reinigingsbad komen ook de polyethyleen doppen van de flessen bovendrijven die weer in een ander recycling proces worden verwerkt.

Waar eerder het afval naar de lage loon landen werd getransporteerd voor het scheiden van kunststoffen; tegenwoordig is dit door regelgeving aan banden gelegd. Het scheiden van PET en andere kunststoffen is vandaag de dag volledig geautomatiseerd door middel van processen zoals röntgenstraling die elke snipper controleren en scheiden daar waar nodig.

Er zijn twee methoden om PET te recyclen: Mechanische recycling van PET en chemische recycling van PET.

Bij chemische recycling van PET vindt het omgekeerde proces plaats: PET wordt verwerkt tot de basisstoffen Tereftaalzuur en alcohol Ethyleenglycol, waarna men weer PET kan maken. Bij het chemisch recyclen van PET wordt veel meer energie verbruikt dan bij mechanisch recyclen; daardoor is mechanische recycling van PET natuurlijk veel interessanter voor producenten.

Het proces van mechanische recycling van PET bestaat uit een aantal wasbeurten. Daarna wordt het afval-PET omgesmolten tot te verwerken PET granulaat, geschikt voor de diverse verschillende industrieën.

 

 

PETG PLUS: copolyester en CPE

Naast regulier PETG plastic, bestaat er ook een betere variant: geavanceerd PETG met betere mechanische eigenschappen: Copolyester.

Copolyester is harder, heeft een goede mechanische weerstand,  hitte- en trekweerstand. Daarnaast is copolyester food safe, helderder dan PETG.

Copolyester is beter te printen dan PETG. Verder is copolyester recyclebaar, biologisch afbreekbaar en BPA vrij. Ons copolyester heet CPE en heeft betere mechanische eigenschappen en een betere chemische weerstand dan PETG. Wij verkopen semi-transparant CPE en UV-reactief CPE en binnenkort krijgen we een nieuwere varianten met dekkende metallic kleuren.

 

 

De voordelen van PETG filament

 • PETG heeft een uitmuntende laaghechting
 • PETG is erg gemakkelijk te printen
 • PETG is duurzaam
 • PETG is recyclebaar
 • PETG combineert het printgemak van PLA met de functionaliteit van ABS
 • PETG heeft een goede slagweerstand (impact resistance)

 

 

Nadelen van PETG filament

 • PETG is een hygroscopisch materiaal; het neemt snel water op uit de lucht. Het opgenomen vocht beïnvloedt het 3D printen met PETG negatief
 • PETG krast snel
 • Doordat PETG erg kleeft, is het minder geschikt als support materiaal
 • PETG is gevoelig voor UV straling
 • PETG is duurder dan PLA en/of ABS

 

 

Finishing PETG

Hoe werk je een print van PETG af? Schuren met een zeer fijn schuurpapier of polijsten met een multitool is de beste en meest voorkomende manier; bijkomend nadeel is dat het bewerkte PETG oppervlak wit toont. Kijk uit met een multitool voor oververhitting van het PETG. De beste methode is het gebruik van “nat” schuurpapier; nat omdat dit koel is en je geen losse deeltjes kan inademen. Na het schuren kan je de print polijsten op diverse manieren. We noemen er een paar: polijsten met verschillende coatings, verf en sommigen gebruiken zelfs een verfbrander; kijk hiermee uit voor giftige dampen en de print kan smelten.

 

 

Hoe bewaar je PETG?

PETG is een hygroscopisch polyester en neemt dus water op; bewaar daarom PETG in een vacuüm gesloten verpakking en in een afgsloten plastic box. Daarnaast kan je PETG in een verduisterde ruimte of verpakking bewaren om elke vorm van UV beïnvloeding te voorkomen.

 

Alternatieven voor PETG

Er bestaat een gemodificeerde, en dus verbeterde versie van PETG, namelijk CPE. CPE is een co-polyester en heeft net wat betere overall eigenschappen dan PETG.

Kijk hier voor ons uitgebreide aanbod van CPE.

 

Ben je geïnteresseerd in PETG van hoge kwaliteit voor een lage prijs? Bestel dan snel op onze Plasticz webshop! Heb je vragen? Bel dan naar +31 33 8442 836 of stuur een e-mail naar [email protected].