• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

PLA filament

PLA filament is bij het 3D printen het makkelijkste materiaal om mee te werken. Ga je voor het eerst 3D printen, dan doe je er verstandig aan om voor PLA te kiezen. Er komen geen schadelijke stoffen vrij tijdens het printen en de geur van het materiaal doet een beetje zoetig aan tijdens de verwerking.

 

Wat is PLA eigenlijk?

PLA staat voor Poly Lactic Acid (ook wel melkzuur genoemd) en is een thermoplast die wordt gemaakt van zetmeelrijke planten. Denk daarbij aan maïs, suikerbiet, cassave, graan en suikerriet. PLA wordt dus gewonnen uit biologische bronnen en is biologisch afbreekbaar. De belasting voor het milieu is daardoor veel lager dan thermoplasten uit fossiele brandstoffen zoals ABS. PLA is sterk en zeer gebruiksvriendelijk.

 

De voordelen van PLA filament

Omdat PLA filament ten dele gemodificeerd is, behoudt het de typische kenmerken van PLA, maar is het daardoor nog sterker en minder breekbaar. Dankzij de lage krimpfactor van het materiaal zal PLA filament na afkoeling niet vervormen. Het is een handig materiaal dat op lagere temperaturen dan ABS geprint kan worden en waarvoor geen verwarmde ondergrond nodig is. Ideaal als je werkt met fijne details en decoratieve prints. Bovendien bereik je met PLA filament hoge printsnelheden en is het glanzender dan het wat matter ogende ABS.

 

Nadelen van PLA filament

Er zijn ook verschillende nadelen verbonden aan het gebruik van PLA filament om 3D te printen. Zo heeft PLA een relatief lage levensduur en wordt het materiaal zacht bij een temperatuur hoger dan 55 °C. Daarnaast is het materiaal ook minder stevig dan het alternatief ABS en moet de top van de hotend gekoeld worden tijdens het printen van PLA.

 

Ben je ook op zoek naar PLA filament van uitstekende kwaliteit tegen zeer lage prijzen? Koop het eenvoudig op onze Plasticz webshop! Heb je vragen? Bel dan naar +31 33 8442 836 of stuur een e-mail naar info@plasticz.nl.