Is PLA geschikt voor buiten?

  • Geplaatst op
  • Door Plasticz
Is PLA geschikt voor buiten?

Poly Lactic Acid (PLA) is een van de meest populaire filamenttypes voor 3D-printen vanwege zijn milieuvriendelijkheid, biologische afbreekbaarheid en relatief eenvoudige printeigenschappen. Maar hoe gedraagt PLA zich wanneer het buiten wordt gebruikt? In dit artikel onderzoeken we of PLA geschikt is voor buitengebruik.

Wat is PLA?

PLA, of Poly Lactic Acid, is een bioplastic dat wordt gemaakt uit gefermenteerde plantaardige zetmeel, meestal uit maïs, suikerriet of tapioca. Dit maakt het een hernieuwbare en biologisch afbreekbare optie vergeleken met andere petrochemische plastics zoals ABS of PETG.

UV-bestendigheid en Weerbestendigheid

De grootste zorg voor buitenmaterialen is vaak hun weerstand tegen UV-straling en weersomstandigheden. PLA heeft van nature geen hoge UV-bestendigheid, wat betekent dat het na verloop van tijd kan verzwakken en verkleuren als het langdurig aan direct zonlicht wordt blootgesteld.

Daarnaast kan PLA bij blootstelling aan vocht absorberen en opzwellen, wat kan leiden tot structurele zwakte of vervorming van het geprinte object. Dit maakt het minder ideaal voor langdurig buitengebruik, vooral in vochtige klimaten of gebieden met frequente regenval.

Thermische eigenschappen

PLA heeft een relatief lage glasovergangstemperatuur, wat betekent dat het kan gaan vervormen bij temperaturen van rond de 60°C. In hete klimaten of tijdens zomermaanden kan direct zonlicht de temperatuur van het geprinte object voldoende verhogen om het te doen vervormen of smelten.

Biologische Afbreekbaarheid

Hoewel de biologische afbreekbaarheid van PLA filament vaak wordt gezien als een voordeel, kan dit in buitentoepassingen een nadeel zijn. Onder bepaalde omstandigheden kan PLA beginnen af te breken, wat niet wenselijk is voor een permanent buitengebruik. Het is belangrijk te begrijpen dat 'biologisch afbreekbaar' niet betekent dat het snel zal ontbinden; het proces kan jaren duren, afhankelijk van de omstandigheden.

Aanbevelingen en conclusie

Als u overweegt om een 3D-geprint object buiten te gebruiken, kan PLA misschien niet de beste keuze zijn voor langdurige toepassingen. Voor tijdelijke buitentoepassingen of situaties waarin het object beschermd is tegen direct zonlicht en vocht, kan PLA voldoende zijn.

Voor langdurig buitengebruik zijn andere filamenten voor 3D printers, zoals ABS, PETG, of gespecialiseerde UV-bestendige of weerbestendige filamenten wellicht een betere keuze.

Toch blijft PLA een uitstekende keuze voor veel andere toepassingen vanwege zijn milieuvriendelijkheid en printvriendelijkheid. Maar zoals met alle materialen, is het essentieel om het juiste materiaal voor de taak te kiezen.