3D printen in Nederland: Joep Welling, 3D ontwerp en 3D printen

3D printen in Nederland: Joep Welling, 3D ontwerp en 3D printen

Lees hier het opmerkelijke verhaal van Joep Welling en hoe hij 3D printen in Nederland toepast voor oplossingen voor de medische sector en kwetsbare patiëntengroepen.

3D printen is Joep Welling op het lijf geschreven; Joep ontwerpt functionele objecten, print prototypes en perfectioneert deze met diverse fabrikanten. Daarnaast doet hij dit zonder winstoogmerk en zijn de ontwerpen bijzonder nuttig en praktisch: Joep ziet een probleem, zoekt een oplossing en maakt een fit-to-use model voor de markt.

 

Joep Welling kwam in contact met 3D printen vanuit een behoefte om zijn ideeën een tastbare vorm te geven.

Met een historie in fotografie en videografie is de stap om een beeld in een vaste vorm te maken, is dan relatief klein. In 2012 zag ik de eerste betaalbare 3D printer online, een houtje-touwtjeapparaat en dat vertraagde mijn definitieve aankoop.

In 2014 heb ik mijn eerste printer aangeschaft: een vanuit China afkomstig goedkoop model om e.e.a. te testen; een Colido compact. Daar heb ik anderhalf jaar regelmatig mee “gespeeld”.

Aan het einde van die periode kwam de behoefte om echt een goed 3D model te kunnen printen en ben ik op zoek gegaan naar een 3D printer van Nederlandse bodem. Die heb ik gevonden in een Builder 3D printer met een print omvang van 215 x 220 x 165 mm. Deze Builder 3D printer was nog niet voorzien van een verwarmd bed; dat heb ik later aangeschaft. Toen de hotend problemen gaf, heb ik de 3D printer voor een spotprijs via Tweakers verkocht.

Vervolgens wéér op zoek gegaan naar een andere Nederlandse 3D printerfabrikant en die gevonden in Felix 3D printers. Ik heb de Felix versie 3 aangeschaft en die in de loop der tijd aangepast naar de Tec 4.1 die ik zelf weer heb aangepast met een Chinese bondtech-kopie.

Als aanvulling heb ik onlangs de Craftbot 3 IDEX printer aangeschaft; een FDM 3D printer met afzonderlijke dual extruders. Hierbij is het gespiegeld of gelijk twee identieke modellen printen zeer eenvoudig. Deze heb ik voorzien van een RVS verenstalen-bedplaat, die gefixeerd wordt met magneetfolie die ik in Engeland heb gekocht.

 

Mijn ontwerpen maak ik meestal met 3D builder applicatie die aanwezig is in Windows 10.

 

Het onderstaande artikel is gemaakt naar aanleiding van mijn uitvinding: het openen van blisterverpakkingen, en dan met name doordrukstrips, voor mensen met sclerodermie en reumatische aandoeningen.

 

 

3D ontwerp van een nieuwe openingshulp voor patiënten

 

Onafhankelijkheid die in de zak past

 

Er is een traditioneel Indiaas gezegde: "Als je iemand echt wilt begrijpen, probeer dan in zijn schoenen te lopen", en wat geldt voor interpersoonlijke relaties, geldt ook voor een handig productontwerp.

Om een ​​openingshulpmiddel voor doordrukstrips van medicijnen, of bijvoorbeeld capsules, te creëren, werkte het bedrijf Boehringer Ingelheim samen met sclerodermapatiënt Joep Welling.

Met zijn 3D geprinte prototype overtuigde Welling de verpakkingsexperts van BI.

 

Joep Welling, 64 jaar oud, is geen grote fan van munten; hij geeft de voorkeur aan papiergeld. Maar dat is niet omdat hij hebzuchtig is. Integendeel, hij heeft echte problemen om kleine voorwerpen zoals munten, knopen of pillen te begrijpen. Hoewel hij meestal voor de meeste van hen een oplossing kon vinden, was er geen oplossing voor het nemen van pillen. Het probleem is zijn ziekte sclerodermie, die zijn huid verhardt, en niet alleen zijn vingertoppen.

Welling is een van de naar schatting 2,5 miljoen patiënten wereldwijd met Systemic Sclerosis (SSc), omdat naar de aandoening technisch wordt verwezen. De symptomen van deze zeldzame auto-immuunziekte variëren van patiënt tot patiënt, maar enkele van de meest voorkomende zijn beperkte fijne motorische vaardigheden, spijsverteringsproblemen, hypergevoelige huid en meest ernstige, geleidelijke maar progressieve littekens van het longweefsel, ook genoemd als longfibrose.

 

 

Inventieve geest

 

Hoewel de ziekte veel aspecten van het leven van Welling heeft gedomineerd, is hij alles behalve negatief gestemd; wanneer hij een kamer binnenkomt, merken mensen onmiddellijk zijn open glimlach en positieve energie. "Ik kan mijn situatie niet veranderen. Dus ik probeer er het beste van te maken”, zegt hij.  Zijn optimisme wordt vooral weerspiegeld in zijn passie voor knutselen.

“Ik begrijp graag hoe dingen werken. Als kind hield ik ervan om horloges uit elkaar te halen, schoon te maken en weer in elkaar te zetten ”, zegt Welling, die opgroeide als de jongste van vier kinderen. Hij kocht goedkope horloges die geschikt waren voor zijn experimentele doeleinden. Door de jaren heen veranderde zijn nieuwsgierigheid steeds meer in creativiteit en begon hij zelf dingen te bouwen. Dit leidde tot zijn eerste echte uitvinding in 1985, toen hij eind twintig was als verpleegkundige op de endoscopische afdeling van een ziekenhuis.

Hij merkte op dat het reinigen en desinfecteren van de endoscopen na gebruik een echte last voor het personeel was. Dus bedacht hij een apparaat dat het reinigen in één stap voltooide. “Mijn uitvinding reinigde de objecten grondiger dan voorheen. En het maakte het leven ook een stuk eenvoudiger voor ons, omdat het betekende dat we de giftige ontsmettingsmiddelen niet meer hoefden aan te raken ", voegt Welling toe. Zijn apparaat werkte zelfs zo goed dat een bedrijf voor medische apparatuur het patent zelfs van hem kocht.

 

 

Een nieuw leven

 

Het was 13 jaar geleden toen hij voor het eerst bepaalde veranderingen in zijn lichaam begon op te merken: "Mijn vingers zouden plotseling opzwellen en ik kon ze niet meer buigen", zegt hij. Ook werd zijn huid strak en veroorzaakte hij veel pijn, en hij was constant moe. “Vier jaar na de eerste tekenen moest ik mijn baan opzeggen omdat het me te veel uitputte. En vandaag heb ik een aantal dagen nodig om te herstellen nadat ik er maar een of twee heb gewerkt”.

Maar zelfs toen zijn fysieke energie afnam, was zijn inventieve geest levend en wel. In de tussentijd had hij een 3D-printer gekocht, waarmee hij zijn knutselhobby kon voortzetten. Bovendien, nieuwsgierig als hij is, wilde hij meer leren over zijn ziekte. Zo kwam hij in contact met een sclerodermie-organisatie waar hij contact kon maken met andere patiënten.

"Ik heb uit verschillende gesprekken geleerd dat het openen van blisters (doordrukstrips) bijna onmogelijk was voor ons allemaal." En om twee redenen: ten eerste omdat het duwen van de tablet door de aluminiumfolie te veel pijn in hun vingertoppen zou veroorzaken. Ten tweede kan het aluminiumfolie zelf, wanneer het eenmaal is geopend, gemakkelijk zijn gevoelige vingers opensnijden.

 

 

Het perspectief van een patiënt

 

Toen Welling voor het eerst begon na te denken over een oplossing, hadden de ingenieurs van Boehringer Ingelheim er al een - of zo dachten ze: BI had een openingshulpmiddel ontwikkeld waarin patiënten een hele doordrukstrip plaatsten. “Vanuit een technisch perspectief leek de tool perfect. Maar voor patiënten was het gewoon te groot om het overal mee naartoe te nemen, 'zegt Welling. Het voldeed dus niet aan de belangrijkste vereisten voor hem en zijn medepatiënten: anderen niet om hulp hoeven te vragen en het medicijn mee te nemen, ongeacht de tijd of plaats.

Binnen een week had hij zijn eigen prototype openingshulp ontworpen en afgedrukt, die ongeveer de grootte en de vorm van een nietmachine heeft. En het ontwerp is net zo ingenieus als eenvoudig: patiënten schuiven de blister gewoon in de opening, drukken op de bovenkant en de pil valt uit de onderkant. "Het is gemakkelijk mee te nemen en kan overal worden gebruikt. Het heeft alleen een hard oppervlak nodig voor weerstand, bijvoorbeeld een tafel ”, legt hij uit.

Overtuigd van het succes van zijn oplossing, gebruikte hij zijn deelname aan BI's patiëntenadviesraad om de openingshulp te presenteren als een alternatief voor de tot nu toe gewenste aanpak. Dr. Friedrich Schmidt, die later nauw met Welling zou samenwerken, noemt zijn oplossing een "gelukstreffer voor BI en patiënten". Zijn prototype was vrijwel 'klaar voor gebruik', zegt Schmidt.

Zie https://www.thingiverse.com/thing:3080416 voor dit ontwerp en https://www.youmagine.com/designs/blister-pack-opener voor de opener voor blisterverpakkingen.

 

Openere blisterverpakking scharnierpunt

 

 

Klaar voor de start

 

BI-ingenieurs hebben de oplossing verder geoptimaliseerd en aangepast, zodat ongeveer 18 maanden na het begin van de samenwerking de serieproductie inderdaad bijna op de markt komt. De tool van Welling maakt deel uit van een uitgebreid concept om het leven van patiënten gemakkelijker te maken, inclusief een eenvoudig te openen vouwdoos. Tegen het einde van dit jaar zal de openingshulp beschikbaar zijn voor de eerste patiënten in Europa. “Het is voor mij een grote vreugde en eer om andere sclerodermiepatiënten te kunnen helpen. Omdat de hulp hun leven echt gemakkelijker maakt”, zegt Welling.

Maar dat betekent niet dat Welling van plan is op zijn lauweren te rusten. Hij heeft zijn 3D-printer bezig gehouden en werkt nu aan extra hulpmiddelen, zoals een “ontknoper”  voor shirts en een blikopener; het enige scenario waarvoor hij nog niets heeft uitgevonden, is het oppakken van munten. Hij heeft het echter niet echt nodig: wanneer hij wisselgeld ontvangt aan de balie, veegt hij het gewoon van de tafel in zijn open hand terwijl hij vriendelijk afscheid neemt met zijn warme glimlach.

 

Op deze wijze heeft Joep Welling veel betekent voor zowel de 3D printing community als de patiëntengroep. Dit is waarvoor 3D printen bedoeld is:  creatief omgaan met problemen en oplossingen bedenken, vormgeven en 3D printen.

Wil je meer interessante blogs lezen? Kijk dan op kennisbank 3D printen op www.plasticz.nl