3D printen in Nederland: De3DPrintman

3D printen in Nederland: De3DPrintman

In deze blogposts laten we zoveel mogelijk 3D print liefhebbers zich voorstellen en hun verhaal vertellen. We proberen het 3D printen in Nederland te promoten en gebruikers, makers, producenten en vakidioten hun verhalen met ons te delen.
Op deze manier hopen we het 3D printen in Nederland te boosten en mensen uit de Nederlandse 3D print community met elkaar in contact te brengen.

 

Via Instagram stuitten wij op De3Dprintman; een positieve 3D vakman met een batterij aan verschillende printers, een ruime ervaring met slicers, materialen en nog veel meer…

 

Hoe kijkt De3dprintman aan tegen het 3D printen in Nederland? Wat doet de3Dprintman?

 

De3Dprintman trapt voor ons af!

 

Even voorstellen!

 

Mijn naam is Bart Tangermann en de mensen die al een tijdje in de 3D printing community actief zijn zouden mij kunnen kennen als De3DPrintman. Ik ben al een aantal jaren zeer actief op social media en sinds kort ook op YouTube en mijn website met blog. Ik test veel producten zoals filamenten, 3d printer onderdelen en add-ons en natuurlijk ook 3D printers en deel mijn bevindingen op alle kanalen.

 

Interesse en techniek

Van jongs af aan heb ik grote belangstelling gehad voor alles wat met techniek te maken heeft en eigenlijk is dat in mijn latere leven nooit veranderd. Het mooie is dat ik geboren ben in 1977 en de opkomst mee heb mogen maken van zo'n beetje alle mooie dingen die er tegenwoordig te krijgen zijn. Uiteraard bestond de tv al maar het was best bijzonder als je een kleuren televisie had. De videorecorders kwamen net op de markt en zo heb ik ook gezien hoe we van een Atari game console bij de Playstation 4 terecht zijn gekomen. We gingen van de mooie oude vinyl platen die je op een draaitafel draaide op je kamer naar elke track die je maar wilt horen downloaden van het internet en ga zo maar door. Dingen zijn in zo'n sneltreinvaart veranderd.

 

3D printers bestaan ook al een hele lange tijd. Eind jaren 80 begin jaren 90 kwam dit fenomeen opzetten en werd er vooral met metalen gewerkt als materiaal voor rapid prototyping maar voor de gewone mens duurde het en aantal jaren langer voor ermee aan de slag werd gegaan. In 2005 kwam er in de Verenigde Staten een snel groeiende movement op gang die werkte aan open-source RepRap en [email protected] projecten en zo ontstond er een hele nieuwe markt.

 

Vandaag de dag zijn er heel erg veel professionals en hobbyisten die gebruik maken van additive manufacturing en er is een hele grote en fijne wereldwijde community die snel aan het groeien is. Het mooie van alles is dat de grote spelers op de markt zich mengen onder de makers en ook onderling zo veel mogelijk kennis uitwisselen zodat iedereen er beter van wordt. Ik ken persoonlijk geen andere community waar mensen elkaar zo goed helpen en elkaar ook nog eens alles gunnen. Het gaat niet om wie de mooiste 3D print heeft, maar het gaat erom dat je gewoon lekker bezig bent met mooie dingen maken of bedenken. Of je nou een nieuwe 3d printer hebt bedacht of een mooie makercoin hebt geprint, mensen zullen je hetzelfde behandelen en dat vind ik heel mooi om te zien. En dan maakt het ook nog eens helemaal niets uit waar je vandaan komt of hoe je eruit ziet. Iedereen is gelijk we houden van hetzelfde! Dingen maken!

 

 

3D printen in Nederland

Ik zelf ben inmiddels ook alweer een aantal jaren actief in de community en het is voor mij persoonlijk ook veel meer geworden dan een hobby. En gelukkig heb ik, door heel erg hard te hebben gewerkt, van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Het begon allemaal doordat ik foto's van mijn 3d prints begon te delen op Instagram, Twitter en Facebook. Uiteraard begin je met heel weinig volgers en ik wist ook eigenlijk helemaal niet zo goed waar ik moest beginnen in de Nederlandse 3D print community, maar al snel kwam ik er achter dat in ons land helemaal niet heel erg veel mensen bezig waren met dit fenomeen. Ik heb toen besloten om mijn online kanalen in het Engels te gaan doen en nadat ik dat had gedaan ging het ineens een stuk sneller en kwam ik in contact met een hele grote groep mensen en bedrijven uit de industrie met allemaal dezelfde liefde en passie voor 3d printing. Nu zeg ik niet dat er in Nederland helemaal niets was op dit gebied, want we hebben natuurlijk een aantal hele grote spelers als ColorFabb, Ultimaker, LeapFrog, Builder 3D en ga zo maar door, maar de community is wat kleiner doordat wij ook niet zo'n super groot land zijn natuurlijk.

 

Social Media

Ik heb nu ook een website met blog, een YouTube kanaal en uiteraard via de andere gangbare kanalen valt mijn content te vinden maar Instagram is nog steeds mijn persoonlijke nummer 1. De foto's en video's spreken toch het meest en het is ook makkelijk voor mensen om alleen even een foto te bekijken en de text over te slaan als je daar even geen zin in hebt. Inmiddels heb ik al bijna 10000 volgers en mijn bereik ligt regelmatig boven de 200.000 mensen in de week wat ik zelf er bizar vind nog steeds. Blijkbaar vinden mijn mede makers mijn werk erg leuk en dat laten ze dan ook regelmatig blijken door berichtjes achter te laten of zelfs dingen naar mij toe te sturen. Vaak komen mensen ook naar mij toe als ze problemen ondervinden met hun 3d printer en ik vind het heerlijk als ik het dan op afstand voor elkaar krijg om ze al pratend door het probleem te helpen. Dan weet ik meteen ook weer dat ik inderdaad mijn werk goed doe.

 

Beta-tester

Ook werk ik met veel bedrijven uit de industrie samen als beta tester voor een nieuwe 3d printer of  nieuwe 3D print materialen. Het mooie vind ik zelf dat ik een aantal jaar geleden een droom had om met bepaalde merken samen te werken en die doelen heb ik razend snel gehaald. Zo ben ik op het moment voor Prusa Research de nieuwe Original Prusa SL1 & CW1 sla printer en washing en curing station aan het testen.

 

Prusa SL1 printer met washing station

 

 

Verder heb ik ook mee mogen doen aan de testen voor het nieuwe Expanding LW-PLA van ColorFabb mee mogen doen. Dit innovatieve materiaal kan door meer warmte te gebruiken tijdens het printen uitzetten tot 3 keer zijn volume zodat prints dus 3 keer lichter worden en hiermee uitermate geschikt word voor bijvoorbeeld maskers en andere atributen die je kunt gebruiken bij Cosplay of Theater.

 

Kennismaking met Plasticz

Dit is uiteraard een kleine selectie van de tests die ik doe maar sinds kort werk ik dus ook samen met Plasticz en test ik veel materialen en producten zoals de gecoate P3D Apollo en Hercules nozzles. De bedoeling hiervan is dat Plasticz en ik u van de beste informatie over de 3D print producten kunnen voorzien en doordat ik een klein elftal aan 3d printers tot mijn beschikking heb, kan ik dus materialen op meerdere verschillende machines testen en zo ook de beste instellingen zoeken voor de printers en materialen.

 

Bot filament: Treed PLA OSSO

 

Ik wil samen met Plasticz heel erg graag een steentje bijdragen om 3d printen in Nederland ook veel toegankelijker te maken voor iedereen die het interessant vindt. Instappen in deze wereld hoeft met de juiste kennis helemaal niet moeilijk te zijn en de kosten kunnen hierdoor ook redelijk laag blijven in tegenstelling tot een aantal jaren geleden toen een 3d printer niet te betalen was. Daarom is het goed dat er een grote community bezig is met voornamelijk Open-source machines die het aanmoedigen veranderingen te maken aan elkaars werk om er allemaal beter van te worden. En dat zouden we allemaal eens wat vaker moeten doen.

 

Vriendelijke groet,

Bart Tangermann (De3DPrintman)

 

Links:

Website: https://www.de3dprintman.nl

Instagram: https://www.instagram.com/de3dprintman

Twitter: https://www.twitter.com/de3dprintman

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVPI1oHFUQObgkluP0NZulA?view_as=subscriber

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/bart-tangermann-55a5a38a/