Filament, deel 3: Professioneel 3D filament

Filament, deel 3: Professioneel 3D filament

Naast de recreatieve filamenten zijn er ook functionele filamenten, waarbij de eigenschappen van het materiaal zwaarder wegen dan uiterlijk en verschijningsvorm. Deze functionele 3D filamenten zijn wat lastiger te printen en worden daarom vaak in een industriële professionele omgeving gebruikt.

In dit artikel beschrijven we de professionele filamenten met hun specifieke eigenschappen, instellingen, aandachtspunten en mogelijkheden.

Professioneel filament

 

Het verschil tussen professioneel 3D print filament en de populaire filamenten voor hobbyisten en thuisgebruik, zit in de functionaliteit; elk professioneel filament heeft bepaalde eigenschappen die het 3D geprinte object bruikbaar maken voor een bepaald doel. Het uiterlijk (dus kleur en uitstraling) is van minder belang.

Zo gebruik je voor een professioneel flexibel 3D object dat bijvoorbeeld TPU of TPA in plaats van TPE. Of gebruik je ASA in plaats van ABS als een 3D print buiten gebruikt (goede UV-bestendigheid) wordt. En gebruik je bijvoorbeeld nylon- of polypropyleen filament in plaats van PLA als een 3D print erg sterk moet zijn en chemische weerstand moet hebben.

Eigenlijk beoordeel je aan welke eigenschappen 3D geprint materiaal moet voldoen en daarna wordt het juiste 3D print filament erbij gezocht. Bij de recreatieve 3D filamenten wordt er vaak juist andersom gedacht; we verzinnen een 3D ontwerp of print bij het mooie 3D printdraad.

 

Recreatieve filamenten zoals PETG-, ABS- en PLA kenmerken zich door een printgemak en zijn erg gebruiksvriendelijk; professionele filamenten zijn vaak lastiger te printen, hechten minder gemakkelijk aan het printbed, printen we op hogere temperaturen of in een afgesloten hittekamer. Filament gevuld met carbonvezels printen we met een stalen nozzle omdat een reguliere messing nozzle van binnen helemaal uit slijt.

 

Dit is de 2e reden waarom we de scheiding maken tussen professioneel filament en recreatief filament: Voor het printen van professioneel filament worden er hogere eisen aan jouw 3D printer gesteld.

 

  • - Wat is de maximale printtemperatuur van jouw 3D printer?
  • - Beschik je over een heated bed en wat is de maximale temperatuur daarvan?
  • - Welk printoppervlak moet je voor welke soort filament gebruiken?
  • - Wat zijn de maximale print dimensies van jouw printer?
  • - Is jouw 3D printer afsluitbaar? Kan je een "hittekamer" creëren?
  • - Is er goede afzuiging aanwezig van de dampen?
  • - Hoeveel extruders heeft jouw 3D printer?

 

Bedenk bij het kopen van een 3D printer vooraf dus goed wat je waarvoor je de printer wilt gebruiken, welke materialen je wilt printen en aan welke eisen jouw 3D printer moet voldoen!

 

Voor de professionele 3D prints verkoopt Plasticz de Craftbot 3; een 3D printer die wordt ingezet voor professionele doeleinden met een dual extruder waarbij de printkoppen afzonderlijk van elkaar kunnen opereren, een extra groot printoppervlak, een maximale printtemperatuur van 300°C, een heated bed tot 110°C en fluisterstil. Deze printer kost ook nog eens veel minder dan vergelijkbare 3D printers met gelijkwaardige specificaties. Dit maakt de Craftfbot 3 een erg interessante professionele 3D printer met dual extruders.

 

DATA SHEET CRAFTBOT 3