Filament, deel 2: Exotische-, hobbymatige- en recreatieve filamenten

Filament, deel 2: Exotische-, hobbymatige- en recreatieve filamenten

Naast het basic filament zoals PLA, ABS en PETG, bestaan er vele soorten filamenten met speciale uiterlijke- of juist innerlijke, onzichtbare kenmerken. Deze speciale filamenten met bijzonder eigenschappen en kenmerken noemen we exotische filamenten. Vaak worden deze filamenten hobbymatig en/of recreatief gebruikt.

Exotisch filament is filament met bepaalde toevoegingen die effect veroorzaken zoals een magnetisch veld, kleurverschil door temperatuur, het mengen van houtvezels en metaalvezels of het geleiden van elektriciteit en oplichting van het materiaal door UV licht (glow-in-the-dark filament).

Vaak zijn exotische filamenten gemaakt op basis van PLA, ABS en PETG en zijn dit soort filamenten relatief gemakkelijk te 3D printen. Daarbij moeten er vaak onderdelen worden aangepast zoals een hardstalen of A2 plated steel nozzle voor metaal filament zoals Bronzefill of carbon filled filament zoals Nylon CF15; anders slijt de binnenkant van de nozzle binnen een paar kleine 3D prints helemaal uit. Ook is het raadzaam om bij gevulde filamenten een grotere nozzle diameter te gebruiken in verband met mogelijke verstoppingen door de toegevoegde vezels in het 3D printer filament.

Het is raadzaam om je goed in te lezen of op fora eens na te vragen welke printerinstellingen het beste zijn voor jouw exotische filamenten. En welke onderdelen je moet aanpassen voor een storingsvrije 3D print. Zodra je de wijzigingen in acht hebt genomen, ben je klaar voor jouw eerste 3D print met exotisch filament.

We gaan de meest voorkomende exotische filamenten kort belichten en proberen ook wat tips & tricks over de printerinstellingen en aandachtspunten nader toe te lichten.

 

 

  1. Woodfill filament

 

Wat is woodfill filament?

Woodfill filament, is wooden filled filament, dus hout gevuld filament. Een composiet van (vaak) PLA filament met een percentage houtvezels toegevoegd. Deze vezels zijn uiteraard minuscuul, anders raakt je 3D printer nozzle verstopt. De samenstelling varieert tussen de 70% - 30% houtvezels en de rest uiteraard PLA. Het filament fungeert als een soort bindmiddel voor de woodfibers.

 

Soorten woodfill filament

Over het algemeen worden in woodfill filament de vezels van de volgende houtsoorten gebruikt: Berken, Dennen, Ceder, Ebbehout en Wilgenhout. Maar tegenwoordig zijn er wat meer exotische soorten zoals Bamboe-, Hennep-, Kurk-, Kersen-, Olijf- en Kokos filament ruim verkrijgbaar.

 

Het printen van woodfill filament

Als je wooden filament gebruikt krijg je het uiterlijk, gevoel en zelfs de geur van hout, maar je levert in op flexibiliteit en sterkte van de 3D print van hout gevuld filament; dit is gewoon minder bij woodfill. De esthetische waarde, maar ook bijvoorbeeld de geur en het authentieke “hout”gevoel zijn de voornaamste reden om woodfill filament te gebruiken.

*Gebruik bij het printen van woodfill een grotere nozzle opening. We raden een minimale diameter van 0.5 mm aan.

Meestal moet de temperatuur worden aangepast; de 3D print temperatuur is over het algemeen +/- 15°C lager. Als je speelt met de printtemperatuur bij woodfill, krijg je vaak kleurverschil tussen de verschillende lagen. Dit kleurverschil verhoogt het hout-uiterlijk vaak en komt jouw print zeker ten goede. Experimenteer met wisselende temperaturen en ontdek hoe jouw woodfill 3D print eruit komt te zien.

Bij het 3D printen van wooden filament zijn de retraction settings ook anders dan normaal: De retraction speed, retraction distance en temperatuur zijn zeker anders dan bij PLA, maar per printer, per soort Woodfill en per slicer kunnen deze instellingen erg van elkaar afwijken. Raadpleeg daarom altijd eerst de fabrikant voor de juiste settings voor jouw printer/slicer. Als belangrijkste punt: Maak eerst een testprint. Woodfill heeft een kleine leercurve en je zal vaak proefondervindelijk wat settings moeten variëren voordat je de mooiste woodfill 3D object hebt geprint!

Timberfill® is de naam van ons woodfill filament Timberfill® is in 4 kleuren beschikbaar: Lightwood Tone, Cinnamon, Rosewood en Champagne.

De printersettings van Timberfill® zijn:

Temperature                       : 170 – 185°C

Aanbevolen nozzle diameter : 0.5 mm

Timberfill® is een houten polymeer composiet gemaakt van 100% biologisch afbreekbare grondstoffen.

Kijk voor meer informatie ook eens op All3DP

 

  1. Metaal filament

 

 

Wat is metaal filament?

Metaal filament is filament gevuld met metaalpoeder; een composiet van PLA filament met metaalpoeder. Het PLA fungeert als een soort bindmiddel voor het metaalpoeder. Meestal is de verhouding ongeveer 50% filament en 50% metaalpoeder. Maar er zijn soorten met een veel hoger percentage poeder. Hoe meer metaalpoeder, hoe meer metaalgevoel!

 

Soorten metaal filament

De meest bekende soorten metaal filament zijn Bronzefill (brons filament), Copperfill (koper filament), Brassfill (messing filament) en Steelfill (staal filament) en aluminium. Het Nederlandse ColorFabb is veruit de bekendste leverancier van metaal gevulde filamenten.

 

Het printen van metaal filament

Als je metaal gevuld filament gebruikt, krijg je het uiterlijk, gevoel en soms de geur van metaal. Zelfs het gewicht komt overeen met metaal.

Gebruik bij het printen van metaal filament een hardstalen nozzle zoals de P3-D Hercules. We raden een diameter van 0.6 mm aan.

De settings voor het printen van metaal gevuld filament zijn overeenkomstig met PLA; je kan zelfs redelijk hoge snelheden aanhouden.

 

Afwerking van metaal gevuld filament

Metaal gevulde filamenten kan je echt fantastisch afwerken: polijsten, verweren/eroderen, doffer maken, roesten en schilderen. Het kan allemaal bij metaal filament. De resultaten overtreffen vaak de verwachtingen. Zo kan de afwerking zorgen voor een spiksplinternieuw- of juist een verweerd, oud uiterlijk.

 

Wat print je met metaal filament?

Vaak worden sieraden, borstbeelden, muntstukken… eigenlijk voor alle objecten met elegante en geraffineerde kenmerken kan je uitstekend metal gevulde filamenten gebruiken. Eigenlijk moet je alleen onderdelen die onderhevig zijn aan veel slijtage niet met metaal gevuld filament printen.

 

 

 

  1. Glow-in-the-dark filament

 

Wat is Glow-in-the-dark filament?

Glow-in-the-dark filament licht op in het donker, zoals de naam al zegt. Glow-in-the-dark filament is vaak een basisfilament zoals PLA, ABS en PETG waaraan oplichtende (fosforescerende) elementen zijn toegevoegd. Door het toevoegen van deze lichtdeeltjes (fotonen) is het materiaal in staat om licht te absorberen, op te slaan en in het donker weer af te geven; vandaar dat dit materiaal altijd eerst in het licht moet staan voordat het dit licht weer kan uitstralen in het donker.

 

Soorten Glow-in-the-dark filament

Dit oplichtende filament kan in alle kleurschakeringen voorkomen, maar vaak worden natuurlijk alleen de “coole” kleuren gebruikt, zoals felgroen, oranje, blauw, roze, geel en rood; zolang de kleuren maar fel zijn!

 

Het printen van Glow-in-the-dark filament

Dit fluorescerende filament print over het algemeen identiek aan het basismateriaal; dus is PLA het basisimateriaal? Gebruik dan de normale printer settings van PLA etc. etc.

 

Wanneer gebruik je Glow-in-the-dark filament?

Als de Fun Factor belangrijk is, kan je Glow-in-the-dark filament gebruiken. Naambordjes voor op de slaapkamer, stekkerdozen, Halloween-objecten, lichtschakelaars. Wees creatief en laat je fantasie de vrije loop!

 

CPE NEON is de naam van ons Glow-in-the-dark filament. CPE NEON is in 3 kleuren beschikbaar: CPE NEON Pink transparant, CPE NEON Orange transparant en CPE NEON YELLOW transparant

CPE is de verbeterde versie van PETG. CPE overtreft op bijna alle fronten PETG en is food contact approved filament.

 

 

 

  1. Geleidend 3D printer filament

 

Wat is geleidend 3D printer filament?

Geleidend filament geleid elektriciteit. Aan de basisfilamenten zoals PLA, ABS en PETG worden carbonvezels toegevoegd. Hierdoor is het geleidende filament in staat om elektriciteit, zij het in erg lage, voltages te geleiden.

 

Wanneer gebruik je geleidend filament?

Op zich kunnen er erg leuke en inventieve oplossingen worden gevonden in bijvoorbeeld de gamingwereld, controllers, LED verlichting en tal van andere digitale oplossingen. Je kan er op los experimenteren met geleidend filament!

 

 

 

  1. Magnetisch filament

 

Wat is Magnetisch 3D printer filament?

Magnetisch 3D printer filament blijft aan ijzer kleven. Dit magnetische filament bestaat uit PLA gevuld met ijzerpoeder.

Het heeft een grof korrelig oppervlak en een erg mooie uitstraling. Het filament op zich is NIET magnetisch, maar ferromagnetisch. Dit betekent dat het materiaal zelf dus niet magnetisch is, maar wel wordt aangetrokken door magnetische velden.

 

Printen met magnetisch filament

Fabrikanten beloven dat het magnetische filament net zo gemakkelijk print als haar basismateriaal, dus is PLA het basismateriaal? Dan print je met die PLA instellingen.

Hou rekening met extra slijtage in de nozzle: Wij raden een stalen nozzle met een wijdere diameter dan normaal aan. Gebruik hiervoor de P3-D Hercules nozzle; een A2 plated steel nozzle met een speciale Duraplat coating voor optimale printresultaten.

 

Wanneer gebruik je magnetisch filament?

Magnetisch filament wordt veel gebruikt bij het printen van mechanische- en machine onderdelen. Ook wordt het veel ingezet bij het vervaardigen van reserveonderdelen, vervangingsonderdelen, magnetische sensoren. Er wordt nog steeds veel geëxperimenteerd met magnetisch filament en de mogelijkheden lijken veel groter dan men aanvankelijk verwachtte.

 

Printerinstellingen magnetisch filament

Nozzle temperature BRASS : 215 – 225°C

Nozzle temperature STEEL  : 235 – 260°C

Nozzle -aanbevolen            : A2 plated hardstaal, P3-D Hercules

Aanbevolen nozzle diameter: 0.6 mm

Heated bed                        : Not necessary, if used 60°C

Fan                                   : First 2 layers off, during print: 10-20%

Printing speed                    : 10-20 mm/sec. and speed up during printing

* Deze instellingen variëren per filament merk én per 3D printer. Dit zijn de algemene instellingen voor het opstarten van je 3D print. Printen met magnetisch filament is proefondervindelijk.