De ultieme filament checklist: 3D printer filament nader bekeken

Filament, deel 1: Basis filamenten

Filament, deel 1: Basis filamenten

De filament gids: alles over 3D printer filament. In dit artikel vertellen we zoveel mogelijk over de 3D plastics, te weten het filament PLA, ABS filament en PETG. In volgende delen gaan we verder in op andere filament-types.

PLA - Polylactic Acid

PLA - Polylactic Acid

PLA filament is razend populair binnen de 3D printing community; dit polymelkzuur print gemakkelijk en je hebt geen heated bed nodig. PLA (Polylactic Acid) ontstaat door gisting van het zetmeel uit plantenresten en is ook weer tot melkzuur (industrieel) afbreekbaar. PLA is daarom minder belastend voor het milieu door de kleine biologische voetafdruk. PLA is goedkoop en er is een enorme keuze in kleuren, maar ook soorten en varianten. In dit artikel proberen we zoveel mogelijk PLA filamenten te bespreken met de voor- en of nadelen per soort.

PETG 3D filament

PETG 3D filament

In dit artikel kan je alles vinden over het unieke 3D print filament PETG. Wat is het? Waar wordt PETG voor gebruikt? Hoe wordt PETG filament gemaakt? En wat zijn de voor- en nadelen van PETG filament?

Filament, deel 3: Professioneel 3D filament

Filament, deel 3: Professioneel 3D filament

Naast de recreatieve filamenten zijn er ook functionele filamenten, waarbij de eigenschappen van het materiaal zwaarder wegen dan uiterlijk en verschijningsvorm. Deze functionele 3D filamenten zijn wat lastiger te printen en worden daarom vaak in een industriële professionele omgeving gebruikt.

In dit artikel beschrijven we de professionele filamenten met hun specifieke eigenschappen, instellingen, aandachtspunten en mogelijkheden.

Filament kopen bij Plasticz

Filament kopen bij Plasticz

Filament kopen kan lastig zijn; er zijn veel soorten 3D filament, veel aanbieders, maar ook veel verschillende behoeftes van de gebruiker zelf. Welk filament-type heb je nodig voor een bepaalde toepassing van je 3D prints? Dit artikel is de keuzehulp om het juiste filament te kopen.